utorok 29. júna 2010

Rozhovor - Radgorath (29.6. 2010)





V poslednej dobe som zaostril na mladé, neznáme kapely, ktoré by možno stáli za povšimnutie verejnosti. Preto som sa zameral na mladú českú kapelu Radgorath, na ktorú som narazil len nedávno.

Nazdar Kaali, vašu kapelu som len nedávno objavil pri prehliadaní bandzonu, čo nám môžeš povedať o kapele Radgorath? Kedy sa datuje jej založenie a kto na tom nesie najväčší podiel?

Také zdravím Goryvlade! Jsme mladá kapela, hrající specifický druh hudby nejlbíže přirovnatelný asi k "folk-death metalu". V současné době se kapela skládá z pěti členů: Cuchulaine - zpěv, Reinar - klávesy, Árijec- kytara, Renďa - bicí a v neposlední řadě Kaali - kytara + zpěv. Nápad na kapelu hrající tentro druh hudby padl už v roce 2007, ale ke kompletnímu zformování došlo až na podzim roku 2008. Od té doby kapela samozřejmě prodělala řadu personálních změn. Našim nejnovějším členem je zpěvák Cuchulaine. Největší podíl na tvorbě hudby i chodu kapely má náš klávesák Reinar a já, Kaali.

Čo vlastne značí názov Radgorath a kto ho vymyslel?

Název Radgorath je složen ze 2 slov. První „Rad“ je zkrácení slova Radegast. A „gorath“ je poangličtěné ruské slovo gorod, čili město. Název se tedy dá vyložit jako „Město Radegastovo“. Což je vlastně pravdivé, protože ve městě kde naše kapela zkouší se čepuje pivo s názvem Radegast. A autorem jsem já.

Mnoho kapiel si nesie so sebou určitú inšpiráciu od iných. Čo bolo vašou inšpiráciou hrať takýto štýl hudby? O čom vypovedajú vaše texty?

Každý člen je ovlivněn jinými kapelami, takže je složité odpovědět. Ale mezi nejvýznamější "inspirátory" patří Ensiferum, Arkona nebo Korpiklaani. Řekl bych, že hlavní motivací hrát tento styl, byla absence podobné hudby v širokém okolí. A doposud naše texty vypovídaly většinou o válkách a boji. Ale nyní s příchodem Cuchulaine se naše texty zaměří především na Kelty a jejich dobu.

Myslíš si že hudba je prostriedkom pre vyjadrením vašich názorov?
Myslím, že naše hudba je především vyjádřením našich zájmů... historie a příroda plus hudba.... Ale jde i o postoj vůči společnosti.





Máte nejaké domáce, alebo zahraničné vzory, ktorými sa inšpirujete, alebo sa snažíte tvoriť bez toho aby vo vaše hudbe boli cítiť vplyvy iných kapiel?

Inspiraci kapely jsem už uvedl v předchozích odpovědích. Snažíme se co nejvíce tvořit svou vlastní hudbu. I když v ní „otisky“ známějších kapel určitě najdeš.

Mnohí priaznivci black metalu tvrdia, že to nieje len hudba. Čo si myslíš o black metale a undergroundovej scéne, je pre vás dôležitou súčasťou, alebo sa tým vôbec nezaoberáte?

Souhlasím s tím že BM není jen hudba, jde o celou subkulturu. O undegroundové scéně si dovolím mluvit jen ve svém městě. Tedy Havířově. Dle mého názoru to zde pomalu umírá, řídne, vytrácí se.. nevím jak to nazvat a je to velká škoda.... V postoji kapely k undergroundu nejsme jednotní.

Boli časy, keď si ľudia viac kupovali a vážili si originálne nosiče na ktorých kapely vydávali a vydávajú svoje nahrávky, kde myslíš, že je problém dnes a záujem o podporu ubúda?

Toto dle mého nemá až tak negativní dopad na kapely. Lidé si sice v takovém množsvtí nekupují jelich cd. Ale za to se kapela dostane do povědomí většímu počtu lidí. Když si jí tito lidé oblíbí takto, tak příjdou na koncerty a koupí si jejich merch. Což kapelu podpoří více. A stejně. Pořád když někdo tu kapelu podpořit chce, nebo je to jeho „srdcovka“ tak si jejich CD nebo DVD koupí.

Si mladý môžeme povedať že aj neskúsený, čím si môže kapela Radgorath získať rešpekt u svojich fanušíkov i neprajníkov?

Při koncertech se snažíme fanoušky vtáhnout do naší „show“. Ať si s námi užijí! Pro mě byl třeba velký zážitek, když při jednom koncertě fanoušek vlezl na pódium a kalik se mnou při hraní. A proti těm, kterým se nelíbíme nic ve zlém. Je to jejich názor je subjektivní a nemůžeme jim ho vytlouct z hlavy a vnutit se tam. I když by to bylo zábavné … (směju se)

Máte nahraté zatiaľ len jedno minidemo, čo plánujete ďalej, máte prichystané nejaké nové nahrávky?

Ano, zatím máme jen minidemo nesoucí název „First arrows on battlefield“, které obsahovalo 3 skladby. Do konce roku bychom chtěli natočit ještě jedno demo/minidemo s naší novější tvorbou, v lepší kvalitě a bez chyb! (zase se směju)

Keďže ste jednou z mladších kapiel a nemáte toľko odohraných koncertov, skús mi popísať aké sú vaše doterajšie zážitky z koncertov?

Na začátku každého koncertu panovala tréma. Během koncetu velké uvolnění. Pak jsme si koncert užili, krom jednoho, který se nám opravdu nepovedl. Všecky špatné příhody se staly mi. Například urval sem strunu a nevzal si náhradní... nějaký uvaděč mi rozkopl napájení efektu... a z těch dobrých zážitků už jsem něco uváděl výše.

Chystáte nejaké zaujímavé podujatia a koncerty? Po boku akých kapiel by si si chcel niekedy zahrať a na ktorý z koncertov sa tešíš?

O prázdninách máme naplánovaný koncert v Brně, o kterém zatím nemůžu poskytnout informace (sám je nevím). 21.8. si zahrajeme v Bánskej Bystrici na koncerte Noc Besov s kapelami Golden Age, Prarod a Aeon Winds. Na tento koncert se velmi teším. A bohužel jsem se zatím nemohl setkat s naší „managerkou“ takže o zbytku nevím. Velmi rád bych si zahrál po boku Pagan Reing, ale tohle se mi nepovede (kapela se rozpadla), pak bych si chtěl zahrát s kapelami Aes Dana nebo Cruachan.

Moja posledná otázka bude viac osobná a po nej ti nechávam priestor na posledné slovo. Uctievaš si sviatky predkov, čo v tebe vyvoláva slovo rodná viera?

Snažím se dodržovat zvyky předků a nést hrdě jejich odkaz. Ovšem nemohu se označit za pravého ,jak říkáš, „rodovierca“ protože se mi to ne vždy daří dodržovat a kloubit se životem. Doufám, že se nebudeš zlobit, když už to dál nerozvedu.

Za celou kapelu bych ti chtěl poděkovat za rozhovar a nechť se daří tobě i „Bes“

Napísal: Goryvlad


Radgorath

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára