streda 18. augusta 2010

Nokturnal Mortum - Голос Сталі (2009)


Tvorba tejto známej ukrajinskej formácie je charakteristická tým, že počas svojej existencie sa posúvala po absolútnych hraniciach black metalu a nie je tomu inak ani pri ich najnovšom albume The voice of steel. Jeho oficiálne vydanie bolo datované pár dní pred koncom roku 2009, no jeho nahrávanie spočívalo v troch rokoch práce v kyjevskom štúdiu OSF. O smerovaní NM do populárnejších vôd folk metalu hovorí aj fakt, že mastering prebehol v istom štúdiu na Floride...

Album začína introm na štýl world music, typická folklórna vyhrávka s dobmi (slovanské bubny) a husľami, následne začína titulná skladba. Príjemne ladený pomalší symfo-folkblack, ktorý sa ale stále líši od škandinávskych folkových Turisas, allstars tímu Folkearth či švajčiarskych Eluveitie. NM si udržali tvár pred európskou, defacto svetovou scénou folk metalu a reprezentujú východný folk metal vkusne, ba dovolím si povedať, že hrajú aj kvalitnejšiu hudbu ako väčšina severských, resp. západných spolkov. To boli prvé dojmy po pár minútach albumu.

V určitých chvíľach ma priam šokovala podobnosť s Pink Floyd- dialo sa tak najmä vo chvíľach, keď tempo ustalo a zapojili sa gitary s minimálnym distortion. Najviac počuteľné je to v pesničke Valkyrie, ale v mojich očiach to iba povznieslo kapelu opäť trochu vyššie. Na albume sa striedajú hutné folkové riffy, pomalšie bicie, ktoré zrazu vyrážajú do blastbeatov aby zase hneď utíchli a dali priestor iným nástrojom. Zvuk je silno podporený klávesami, avšak nie príliš a iba v určitých partoch, čo ma trochu prekvapilo boli akési „zahmlené“ gitary, ich zvuk je totiž zaobalený do zvláštneho šumu, ktorý trochu sťažuje rozpoznávanie melódií na prvé počutie.

Môžem povedať, že Varggoth odviedol pri produkcií kvalitnú prácu. Album The voice of steel je vyváženým dielom, ktoré sa nikam nasilu netlačí, udržiava si svoju formu a hodnotu bez kopírovania a využívania vzostupu folk metalu. Zaručený úspech má pesnička Ukraine, ktorá má veľký predpoklad stať sa obdobným hitom ako pred pár rokmi Hailed be heroes z albumu Weltanschauung, ale z celku sa mi javila ako najsilnejšia záverečná White tower, ktorá svojím mystickým nádychom a melanchóliou zavrela celý part a vynikajúco ho ukončila (na obdobné ukončenie si spomínam u Astrofaes pri pesničke In the fog na albume Idea. Form. Essence.). Dielo je vydareným posunom v kariére NM a ja osobne som rád, že kapela nestagnuje v jednej póze. Skalní fanúšikovia združení okolo albumu Nechrist môžu namietať, ale napriek tomu, že tieto dva albumy sú si tak vzdialené si myslím, že The voice of steel má vyššiu umeleckú hodnotu ako čokoľvek čo NM zatiaľ vydali.

Hodnotenie: 85%

Napísal: Atro

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára