piatok 25. februára 2011

Mesačný Tieň - Carpathian Night (demo 2008)


Hudobné teleso Mesačný Tieň z Kežmarku je na slovenskej BM scéne pomerne málo známe, pričom pôsobí už od roku 2005. Nahraté má však doposiaľ len jedno demo s názvom Carpathian Night z roku 2008. Dielo tvorí 8 skladieb, ktoré zaberajú niečo cez 40 minút počúvania. Lyrika sa zaoberá mysticizmom, karpatskou temnotou a nenávisťou, čo nie je pre black metalový žáner veľmi originálne, ba povedal by som, že tieto témy v black metale pôsobia dnes už ako klišé, ale na druhej strane sa nimi určite nič nepokazí.

Prejdime však k hudbe. Hneď z úvodu na nás v skladbe Swords vybiehajú ostré, útočné gitarové melódie a agresívne rýchlejšie bicie. Od začiatku je cítiť jasný vplyv druhej vlny black metalu, kapiel ako Immortal či Emperor. Vokál je priemerný, avšak príjemný a aj výslovnosť je v správnej miere. V nasledujúcich skladbách je znova cítiť silný vplyv tvorby nórskych Immortal, nechýba správna mrazivá atmosféra, výborne evokujúca grafické prevedenie obalu. Objavia sa aj akustické pomalšie gitarové pasáže. V skladbe Antropomancy skvele pracuje vokál, prekvapili ma kvalitné výšky škreku. 

Zlom na deme prichádza štvrtou skladbou Nocturnal, ktorá je inštrumentálna a celú ju tvorí gitarová „vybrnkávačka“, inšpirovaná už spomínanou tvorbou severských velikánov, ktorá výborne stelesňuje atmosféru noci v karpatských horách. Po tejto inštrumentálke album pokračuje v pôvodnom tempe, po čase však piesne začínajú nudiť, pretože hudbe chýba originalita a čosi svojské, nejaké výrazné poznávacie znamenie pre hudbu skupiny. Pozitívum je však zvuk, ktorý je na to, že demo nebolo nahrávané v štúdiu veľmi kvalitný a čistý. Taktiež za opomenutie stojí miestami počuteľná basa, ktorá dobre dotvára už podarený zvuk gitár. Posledné skladby albumu ma výraznejšie nezaujali, podotkol by som azda ešte, že pri skladbách Inside The ForestsCarpathian Night na mňa melódie pôsobili veľmi sekane a nesúvisle, čo mali na svedomí do istej miery bicie, no aj gitary, ktoré striedajú riffy veľmi nesúvisle. Album ukončuje pieseň Sundown After Plague, kde sú zas gitarové linky celkom vydarené, skladba pôsobí miestami priam epicky a úctyhodne ukončuje dielo.

Po vypočutí by som ohodnotil tento materiál ako priemerný black metal, ani nezažiari ani nesklame. Dielu chýba originalita a nejaká energia, ktorá by hudbu posúvala ďalej. Miestami cítiť až prílišný vplyv významnejších kapiel. Album má však aj mnoho pozitív. Za zmienku stojí veľmi dobrá kvalita zvuku, chladivá atmosféra a dobrý vokál. Prvý počin Mesačného Tieňu je určite príjemne počúvanie, no výstupu na vyššie priečky ešte v ceste stojí pár chybičiek krásy.

Hodnotenie: 55 %

Napísal: Zoreslav

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára