nedeľa 5. septembra 2010

Rozhovor - Trollech (5.9. 2010)


Len pred nedávnom vyšla českej legende pagan black metalu, nová doska, nemohol som nevyužiť príležitosť a tak som oslovil Asuru.

Zdravím Trollech. V prvom rade by som chcel pogratulovať k novému počinu, ktorý ste prednedávnom vydali.
Dlhé 4 roky sa čakalo čo nám Trollech pripraví. Moja prvá prvá otázka bude teda smerovať k nahrávanie albumu Jasmuz. Ako prebiehalo nahrávanie, mali ste komplikácie alebo prebehlo všetko v poriadku?

Původně měl „Jasmuz“ vyjít už v září 2009, oddálení vydání CD bylo samozřejmě z důvodu nedostatku peněz na realizaci CD ze strany Ketzer Records. Alexovi (šéf Ketzer) totiž nezaplatili distribuční firmy za CD, jiná vydavatelství zase neproplatila trika a nášivky. Alex v té době pozastavil veškeré vydávání, řešil jen jak dostat zpět své peníze. Takže jsme museli čekat a ,ne jen my, ale i ostatní kapely. Což se dá v celku pochopit. Nahrávání probíhalo bez větších problémů, nahrávali jsme u Morbivoda, na práci kolem nahrávání jsme měli naprosto dostatek času.

Novinka Jasmuz hneď zaujme svojím rozprávkovo poňatým obalom. Samotná novinka je akousi rozprávkou či príbehom v zhudobnej podobe. Ako sa Vám dostala takáto myšlienka a kto bol jej tvorcom?

Na obalu mělo být úplně něco jiného, ale Honza Funer (malíř a autor malby) si to udělal po svém, tak jak to cítil. Nijak jsme mu do procesu tvoření nezasahovali. Jasmuz je opravdu psaným příběhem, který jsem napsal pro malého Sama asi před 5-ti. Prostě mi to najelo do hlavy a musel jsem to naspat. Nepřestal jsem, dokud nebyl zcela hotový, trvalo to asi 2 hodiny. Takový malý stav vytržení. Pak se to samozřejmě upravovalo. Jednou jsem to nadhodil na zkoušce zbytku kapely a zeptal se, jestli by to nechtěli použít jako námět na další desku. Všichni souhlasili.

Povedal by som, že Jasmuz dostal čistejší zvuk a lepšiu kvalitu nahrávky. Môžete súhlasiť s týmto tvrdením?

Určitě. Morbivod se stále zlepšuje v procesu nahrávání, stále dokupuje nové vybavení. Učí se a hledá stále jiné způsoby nahrávání, mixování a masteringu. To se samozřejmě postupem času vyplácí a odráží na výsledné práci a konečném zvuku.

Vašim vydavateľstvom je Ketzer records. Jasmuz ale vyšiel aj ako LP pod Werewolf production. Prečo ste sa tak rozhodli učiniť?

Důvod k tomuto rozhodnutí jsem popsal v první odpovědi – nedostatek peněz labelu. S Alexem jsme se domluvili, že LP vydáme u někoho jiného a shoda okolností nás dovedla k Werewolf Production.

Teraz by som odbočil od témy a rád sa opýtal na Česko-slovenskú scénu. Akými kapelami sa Vám v minulosti dobre spolupracovalo a s ktorými plánujete v budúcnosti spolupracovať?

Za ta léta jsme spolupracovali a spolupracujeme s vícero bandama. Nerad bych na nějakou zapomněl, proto nebudu jmenovat. V podpoře a spoluprací budeme pokračovat s každým, kdo projeví nějaký zájem...

Podľa môjho názoru sú texty výpoveďou hudobníka. Čo prevažuje v textoch Trollechu a čo pre Vás znamená pohanstvo?

Texty jsou pro nás důležité, stejně jako muzika. V našich textech se odráží vnímání přírody a jejich zákonů námi jako jednotlivci. Jako osobnosti vnímáme věci jinak a stejně takovým svým způsobem dohromady. Texty jsou pohled do historie legend a mýtů, pradávné pravdy a moudrosti, která je nezpochybnitelná. Jen jí každý vnímáme po svém a jiný třeba ani nevidí. A tak i rozdílně vnímáme pohanství. Je to určitá renesance prastarých ideálů, které jsou v kódu člověka, propojení sil, návrat k opravdovým hodnotám života, které dnes u týhle společnosti chybí. To je můj názor...

Na hudobnej scéne sa pohybujete už takmer 11 rokov. Ako vnímate novovzniknuté kapely s pohanskou tématikou?

Vnímáme to přirozeně. Kapely vznikají a končí. Je jen na nich, jak to myslí vážně, co chtějí dokázat nebo jen hrát. Nejvíce si cením upřímného výrazu nových kapel. A nesnáším rádoby pohanské „hujaja“ kapely, které zpívají jen o chlastu, nějakým křepčení, kdy je to jen odpad pro prachy. Kdy podstata pagan black metalu zaniká. Však fans ví, který shity to jsou. Mám rád, když má kapela vlastní „ksicht“, dává do toho vše a nebojí si stát za svým. Těm fandím.

Za svojho pôsobenia ste hrali na mhohých koncertoch a festivaloch ako napríklad Brutal Assault. Lákajú Vás viac veľké festivalý alebo uprednostňujete skôr menšie klubové koncerty?

Každý koncert je zkušenost a v životě kapely něco znamená. Velké festy mají výhodu v tom, že je tam velice kvalitní vybavení a pokud vystoupení nepohřbí zvukař, je z toho masakr. Ale zase na druhou není takový blízký kontakt s fans, což se v klubu zase dá. A o to je pak zážitek intenzivnější. Nevyzdvihuji to ani ono, každé má to své. Oboje je pro nás zážitkem.

Teraz sa vrátime späť k Vašej minulosti. Veľmi známim sa stalo video na pieseň „Ve stínu starých dubu“. Niektorí to brali v stýle starých Immortal no iní ho naopak nepochopili. Čo bolo vlastne myšlienkou tohto videa a ako by ste ho zhodnotili v spätnom pohľade?

V tý době jsme neměli žádný pořádný vybavení ani prachy, měli jsme jen nápad a nadšení. Šli jsme do toho, protože jsme si to chtěli vyzkoušet. Vše jsme prakticky dělali „na koleni“, vlastní a kamarádskou pomocí. Ať už se někomu zdá výsledek směšný nebo to někomu připadá jako parodie, bez ohledu na to vše, jsme sami ani nečekali, že to vyjde takto. Je to čistě amatérský klip a nám to připomíná jednu část života kapely. Někomu se klip líbí, někomu ne. A tak to má asi být... Mně osobně se klip líbí, vím že má své velké chyby, ale je to něco, co prostě patří do části našich životů...



Po vydaní nového albumu potiahnete určite šnúru koncertov. Ktoré miesta sa chystáte navštíviť? Poctíte návštevou aj u nás na Slovensku?

Tak to Tě asi zklamu, protože nás žádná šňůra koncertů nečeká. Prostě odehrajeme jednotlivé koncerty. V nejbližším čase nás čeká Blansko, poté České Budějovice a jeden koncert se plánuje na Slovensku. Tak uvidíme, jak to bude dál.

Som vďačný kapele Trollech za Váš čas a ochotu odpovedať na otázky. Posledné slová ponechávam Vám, nech sa Vám v budúcnosti darí. Sláva!

Díky za otázky a podporu! Ať se daří. Žádný strom nevyroste přes noc! METAL!

Napísal: Goryvlad


Myspace

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára