utorok 25. januára 2011

Hate Forest - Battlefields (2003)


Pochmúrne hmlisté dni sú ako stvorené pre počúvanie hudby akú tvorila dnes už mŕtva ukrajinská legenda Hate Forest, ktorá je pre pochmúrnosť a nasrdenosť doslova synonymom. Pre ich tretí radový album Battlefields to platí dvojnásobne, keďže dielo prináša zarmútenú bojovú atmosféru a prenesie vás na dávne bojiská nasiaknuté krvou padlých bojovníkov, čo sa dozvedáme aj z názvu diela. Obal albumu je typický jednoduchý a takisto ako hudba nám prináša poctivý chlieb so soľou, čo však určite nieje na škodu, práve naopak.

Battlefields otvára skladba U Nedilju, čo je vlastne tradičná ľudová pieseň naspievaná ukrajinskými ženami a prenesie vás na ukrajinský vidiek, kde sa ženy lúčia s mužmi odchádzajúcimi do boja. Po úvodnej skladbe nasleduje prvý príchod na bojisko, pieseň With Fire And Iron ktorá začína pomalším tempom gitár a bicích, ktoré doplňujú klávesové časti. Skladba sa v polovici zrýchli a takto pokračuje až dokonca svojou namosúrenou náladou, neohúri ani nesklame. Tretia skladba Provedu Ja Rusaločku je znova ľudová, takto sa folkové a metalové skladby striedajú počas celého albumu čo je zaujímavé, no niekedy vytvára dojem nekompletnosti a piesne na seba nenadväzujú. V poradí štvrtá skladba Our Fading Horizons vo mne vyvolala najväčší dojem s celého albumu, skladbu otvárá ambientná časť ku ktorej sa pridávajú bojovné bicie a neskôr vokál, klasický pre Hate Forest, ako vždy výborne prevedený. Neskôr sa skladba rozbieha, dominujú výborné bicie a klávesy pri ktorých sa však strácajú gitary. Pieseň však aj tak zanecháva výborný dojem veľkoleposti a vojnovej ponurosti. Nasleduje ľudovo naspievaná Koliskova od starých ukrajinských mám. V šiestej skladbe Glare Over Slavonic Lands dominujú výborné gitarové linky a pasáže, pieseň sa nesie v pomalšej atmosfére, no na to aká je dlhá je dosť jednotvárna. Posledná skladba albumu Keening je znovu naspievaná spevom plačúcich ukrajinských žien, čo je určite silný zážitok, pieseň je zúfalá až depresívna, počuť spev aj vzlyky žien, ktoré smútia nad smrťou svojich mužov a takto smutne končí aj tento album.

Battlefields po vypočutí zanechá veľmi silný zážitok, album je plný chmúrnej a skleslej atmosféry. Skladby sú pomalšie, nesú sa v strednom tempe, čo nie je pre Hate Forest veľmi typické. Zvuk je pomerne čistý k porovnaniu s albumami ako Sorrow či Purity, gitary plnia svoju úlohu dobre, no niekedy sa strácajú na úkor bicích a klávesoch, ktoré sú zase prevedené dobre. Vokál je bezchybný, ako vždy originálny a správne drsný. Na koniec asi len dodať, že album Battlefields jednoznačne nezaostáva za ostatnými albumami tohto telesa, dokonca ich v niektorých momentoch prevyšuje.

Hodnotenie: 90%

Napísal: Zoreslav

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára