sobota 12. marca 2011

Aeon Winds - Aeon (demo 2010)


Multiinštrumentalistu Svarthena mnohí iste poznajú zo skupín Karpathia či Concubia Nocte. Nemenej známy je aj jeho projekt s názvom Aeon Winds. Tento atmosférický metal s prímesou ambientu účinkuje na scéne od roku 2007, momentálne už s dvoma členmi (Svarthen a Axoris) a vydané má jedno demo nazvané jednoducho Aeon. Demo bolo vydané pod Tryzna productions v roku 2010 a všetky nástroje vrátane vokálu nahrával Svarthen, okrem bicieho automatu, ktorý programoval Igric.

Poďme sa však pozrieť bližšie na približne tridsaťsedem minút tohto dema. Dielo otvára skladba Aeon, ktorá začína ambientným introm, k nemu sa však asi v polovici skladby pridajú gitary, vokál a bicí automat, ktorý by som hneď zo začiatku vytkol, pretože znie veľmi umelo a miestami dosť kazí dojem z hudby. Druhá skladba nesie názov Za Tmou sa Poberal, od začiatku piesne nás sprevádzajú nádherné gitarové linky, veľmi kvalitne prevedené technicky aj zvukovo. Čistý vokál v skladbe je výborne odspievaný a krásne umocňuje už geniálnu atmosféru sálajúcu z hudby. Objaví sa však aj harshový vokál, taktiež slušne naspievaný, no vytkol by som možno miestami nezrozumiteľnosť, čo však môžu mať sem tam na svedomí aj hlasné klávesy.

Nasleduje pieseň Between the Dawn and the Dusk, je celá inštrumentálna. Gitary sú v piesni naozaj majstrovsky zahrané a efekt dotvárajú šikovné klávesy a bicie no vzhľadom na to, že skladba je z dema najdlhšia, mierne skrátenie by jej na kvalite určite neubralo. Nasleduje skladba Nechcená pravda, pieseň je nástrojovo znova kvalitná a tak ako aj v ostatných skladbách je cítiť značný vplyv nórskej legendy Emperor. Na piesni ma upútala takisto ako v druhej skladbe lyrika, ktorá sa na celom diele dotýka abstraktných tém, nadprirodzena či emócií.

Nasledujúce dve skladby Z Hviezd Zrodený (Planúci v Popoli Vekov) a Z Hviezd Zrodený (Miznúci v Prachu Hviezd) sú čisto inštrumentálne, prvá je ambientná a v druhej vynikajú gitarové riffy, avšak zaskvejú sa aj znamenité klávesy, oboje piesne ale spája príznačná atmosféra. Ďalšia v poradí, skladba Na Krídlach Havranov je opäť ambientná, zdalo by sa, že nemá čím zaujať avšak v tejto skladbe nádherne vrcholí celá atmosféra dema a vyvoláva melancholické zádumčivé pocity, k čomu dopomáha aj vynikajúci hovorený text. Toto pozoruhodné dielo ukončuje cover od britskej rockovej skupiny The Cure s názvom A Forest, v tejto piesni chcem oceniť hlavne svojské prevedenie skladby a spev, originalitu určite dodávajú aj typické klávesy. Dojem zo skladby mi ale dosť pokazili veľmi neprirodzené bicie s prílišným použitím činelu, taktiež pieseň mierne stráca pôvodnú atmosféru skladby no dojem z dema rozhodne tento cover nekazí.

Zostáva mi už len zhrnúť dojmy z vypočutého materiálu a tu chcem v prvom rade pozdvihnúť excelentnú atmosféru a znamenitý melancholický podtón celého diela, taktiež chcem pochváliť skvelú prácu nástrojov, kvalitu zvuku (ktorá síce mohla byť aj lepšia) a tiež vokál, obzvlášť čistý. Ako negatívum by som ale označil už párkrát spomínaný bicí automat a našlo by sa aj pár detailov ako občasná pridlhá dĺžka skladieb, ktoré však nestoja za výraznejšiu zmienku a nekazia nádherný zážitok z tohto diela plného potenciálu.

Hodnotenie: 73%

Napísal: Zoreslav

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára