streda 15. septembra 2010

Misty Forest - Majestát Zimnej Noci (Demo 2009)



Na Slovensku je mnoho kapiel, či jednočlenných projektov, nepoznaných, zapadnutých prachom, zabudnutých a zatienenými slávou iných. Z času na čas si prechádzam bandzone, aby som rozšíril hudobné obzory a prišiel k niečomu novému. Často krát však nachádzam len trápne projektíky, ktoré len robia hanbu, no ľudia vo svojej horlivosti za hľadaním prehliadnu ozajstný projekt, ktorý by stál za to. Preto by som vám dnes rád predstavil niečo čo stojí za pozornosť a tým je ambient black metal v podaní Misty Forest.

O Misty Forest môžeme hovoriť ako o jednočlennom projekte človeka s prezývkou Nekros, ktorý pochádza z Martina. I keď na jedinom deme Majestát Zimnej Noci, ktoré doteraz vydal, nahrával vokály HellComander, stále sa jedná o záležitosť jedného človeka. Práve toto demo bude témou dnešnej recenzie.

Ako som už v úvode spomenul, demo Majestát Zimnej Noci je jediné čo doteraz Nekros vydal, žiaľ len v internetovej podobe na jeho myspace stránkach. Nahrávka sa skladá z piatich skladieb pričom bola vydaná v roku 2009.

Majestát Zimnej Noci je plný emócií a je dosť subjektívnym výjavom autora, čo nasvedčujú aj texty. Ak bol Nekrosov zámer vytvoriť mrazivú atmosféru s undergroundovým zvukom, tak s kľudným svedomím môžem povedať, že sa mu to podarilo. Hneď prvá skladba V Chlade Zimnej Noci, napovedá v akom duchu sa budú niesť i ďalšie piesne. Úvod sprevádzajú klávesové melódie a zvuk vetra, do ktorého sa pridáva tajomný šepot. Nasledujúce sekundy sa však chladná melanchólia obráti v rýchle black metalové riffy, ktorých melódiu dopĺňajú miestami umelo znejúce klávesy.

Po ambientových odmlkách plných zvukov lesa a pochmúrnej nálady však čaká najsilnejšia skladba albumu, ktorá nesie názov Óda Nočného Lesa. Pieseň číslo štyri je síce najhoršie nazvučená a občasné úlety zvuku gitary dajú sluchu zabrať, no ak sa započúvate do melódie a textu, pochopíte čím je Misty Forest tak zaujímavý a ako dokáže vytvoriť tak výbornú atmosféru. Aj napriek všetkým zvukovým výhradám a automatu v podobe bicích má toto dielo svoju tvár i svoje miesto na slovenskej undergroundovej scéne. Posledná skladba A Tak Len Noc Ďalej Plynula, je zhudobnením chladnej zimnej noci v hlbokom lese. Táto ambientná skladba je minutážov najdlhšia, čo je na záver nezvyk. Pri tejto piesni si premietnete, čo ste doteraz počuli, že toho bolo síce málo a čakali by ste viac, no minimalistické dielo je v tomto podaní to najlepšie a najúprimnejšie čo môžete čakať.

Najväčším problémom podobných projektov je fakt, že ich ľudia absolútne prehliadajú a pripravujú sa o kvalitnú hudbu, ktorá sa za ich podpory môže v budúcnosti stať ešte lepšou. Z pohľadu ambientného black metalu je zvukovo Majestát Zimnej Noci, na tom dosť zle. Umelo znejúce klávesy a v istých momentoch zvukový výbuch gitary sú veľkým mínusom, no nehráme sa tu predsa na pop music, takže na undergroundové demo je to myslím odpustiteľné. Podobne ako u Igrica očakávam v budúcnosti od Misty Forest kvalitnejšie nahrávky, ktoré budú reprezentovať na domácej scéne ambientný black metal.

Hodnotenie: 60 %

Napísal: Goryvlad


Myspace

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára