nedeľa 30. januára 2011

Noc Besov II - Mrazivé Putovanie - 15.1. 2011



V sobotu 15. januára sa v Tirish pube v Banskej Bystrici stretlo pomerne veľké množstvo kultúrne naladených ľudí, z niektorých sa neskôr stali celkom nekultúrne osoby, na pokračovanie vydarenej akcie Noc Besov. Táto, v poradí druhá časť mala podtitul Mrazivé putovanie a pôvodné obsadenie obnášalo české kapely Panychida a Tortura, domácich Proglas a poľských Saltus. Bohužiaľ Panychida nakoniec nevystúpila a to kvôli operácií gitaristu tesne pred akciou.

Jemné meškanie, typické pre undergroundové akcie nič nepokazilo. Pivo sa pilo a čakalo sa na prvú kapelu. Vystúpenie Tortury z Frýdku-Místku bolo pre mňa veľkým prekvapením. A milým. Drvili old school black v štýle švédskych kapiel začiatku 90. rokov a celkom presvedčivo, väčšinou v blastbeate až na občasné spomalenie s ťažkými riffmi. Mladá kapela hrala veľmi sympaticky, miestami bolo cítiť svetlé chvíle, občas im to skĺzlo trošku to takého blackového klišé, ale väčšinu času hrali veľmi pozitívne. Dojem podporovala aj výborná atmosféra na koncerte a na miestne podmienky slušný zvuk.

Po pauze prišli trenčiansky Proglas, hrajúci black thrash vo veľmi rýchlom tempe a hrajúci sa s pohanskými a historickými témami. Riffy chvíľami skutočne ako vystrihnuté z albumov Slayeru, našlapaný dvojkop a veľmi melodické a dobre technicky zvládnuté, tak v skratke vystúpenie Proglasu. Hudba pôsobila na mňa veľmi zvláštne, možno trochu prvoplánovo, heroicky ale samozrejme je to subjektívny názor. Objektívne povedané, boli zohratí veľmi dobre, chalani mali dosť sebavedomia pri vystupovaní a uvidíme čo z nich vzíde v budúcich rokoch.

K záveru sa miestnosť zaplnila dymom a ľuďmi najviac ako sa dalo. Atmosféra začala hustnúť, moshpit sa rozbiehal a pri bare už nemali skoro žiadne fľaškové. To bol už pokročilý čas a jasné znamenie toho, že prichádza hviezda večera- poľský Saltus. Páni v čiernom odložili svoje kabáty a postavili sa na malinké pódium. Hralo sa kruto a Saltus predvádzali svoj osvedčený pomalší black death s príjemnými melódiami. Medzi pesničkami sa Sagath prihováral striedavo poľsky a anglicky, celkovo vystúpenie bolo príjemným oživením koncertových akcií v Bystrici. Jediným zaváhaním bola chvíľa, keď sa pár odviazaných pánov v prvých radoch rozhodlo dvíhať istú časť svojho tela do vzduchu na pozdrav, ale hneď boli na to upozornení Saltusom, vyzvali ich totiž aby namiesto toho dvíhali do vzduchu päsť na pozdrav Perúnovi.

Už klasicky pri vstupe mali rozložený svoj kšeft Tryzna Production a Arkona Paganshop, kde bolo možné kupovať do skonania propriety s hudobnou tematikou. Škoda bola neúčasti Panychidy, ale rozhodne akcia bola podarená, ďakujeme organizátorom a dúfam, že sa s pokračovaním Noci besov stretneme niekedy znovu.  

Napísal: Atro

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára