piatok 17. septembra 2010

Temnozor - Haunted Dreamscapes (2010)





Od vydania posledného albumu Temnozoru uplynulo už päť rokov, ak nerátame jeden záznam z koncertu a jednopesničkový split-album. Prišiel rok 2010 a s ním aj nahrávka u Eastside records (v Rusku u Stellar Winter) s tajuplným názvom Haunted Dreamscapes, alebo ak chcete v ruštine Урочища Снов. Pre mňa veľmi zaujímavá udalosť, takže som si nenechal ujsť príležitosť ohodnotiť verejne novú nahrávku od tejto významnej ruskej bandy.

V prvom rade sa zmenil prístup kapely. Haunted Dreamscapes je odlišné ako predchádzajúce albumy Gorizonty či Folkstorm of the Azure Nights, vyznačuje sa ale progresívnosťou stále v rámci žánru, aký začal Temnozor hrať pred 14 rokmi. To je vlastnosť, ktorú blackmetalový fajnšmeker dokáže oceniť - nerobiť progres za cenu experimentu, ktorý vybočuje z pôvodnej koncepcie žánru, a tým ho deformuje, ale hudobne žáner rozvinúť a vyšperkovať ho. Album nie je tak jednoduchý ako Folkstorm of the Azure Nights, ale atmosféra je hlbšia a aj inštrumentálne počujeme väčší ponor do zvuku a celkovej hry. V tomto smere Temnozor podali majstrovský kúsok, ktorému sa nevyrovná žiadny z počinov poslednej doby folk blackových kapiel Európy.

Zvuk nahrávky je hutnejší a omnoho kvalitnejší ako na predchádzajúcich albumoch (ak si spomeniete, nech bol album Gorizonty akokoľvek úžasný, statické šumenie napríklad v tichých pasážach White thunder roars bolo určite na škodu). Celkovo muzikálne dali Temnozor viac vyniknúť gitarám, flauta hrá iba akýsi doprovod, zatiaľ čo v staršej tvorbe to bolo presne naopak. Bicie sú profesionálne nazvučené a čo bolo najväčším prekvapením, na Haunted Dreamscapes hneď v úvodnej Busovy Vrany, Svyagyr hral na bicích blastbeat. To je pri týchto Rusoch vzácna vec, jediný náznak v minulosti bol snáď Werewolf z Gorizonty.

Práve metalová zložka stavia na výborných gitarách, jednoduchých a masívnych riffoch podporené príležitostne flautou a dokonca aj gajdami. Za všetky skladby by som určite spomenul Solncevrat - Kolyada ako najdynamickejšiu s veľmi výraznými gitarami. Hudba sa na nič nehrá, počujeme živelný folk black s nezameniteľným Rodoslavovym bohatierskym spevom a človek sa necháva strhnúť atmosférou ruských legiend a povestí. Album je poprepletaný nostalgickými folkovými vsuvkami, lyrickými rozpravami o tajomných krásach ruskej prírody a dodáva mu punc originality a samostatnosti na celej scéne. Pri albume sa dá rozmýšľať nad čímkoľvek, dodá totiž človeku správnu filozofickú náladu a neopočúva sa tak ľahko.

Zhrniem to snáď len tak, že Temnozor posunuli celý žáner folk black metalu opäť do krajších vôd, skrášlili obraz o tejto hudbe a spravili ju viac hodnotnejšou v mojich očiach a myslím, že aj v očiach iných vyznávačov krásy, prírody a kultúry po celom svete.

Hodnotenie: 90 %

Napísal: Atro

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára