streda 22. septembra 2010

Rozhovor - Viter 22.9. 2010












Viterzgira už takmer všetci poznáme z kapely Kroda, no nedávno po jeho odchode založil novú kapelu s názvom Viter. Moja pozornosť sa teda upriamila na novú kapelu Vitezgira a preto som ho požiadal rozhovor. Viterzgir bol veľmi ústretový a dokonca pre nás zostrihal špeciálne fotky z videa o ktorom sa dozviete aj z rozhovoru.


Nedávno si opustil kapelu Kroda a založil vlastnú s názvom Viter. Čo ťa k tomuto kroku viedlo a čo bolo dôvodom zrodu kapely Viter?

Ahoj! Predovšetkým musím priznať že nápad a proces tvorby Viter boli dobre plánované, ale zároveň spontánne. Pred Viter som tvoril hudbu a spieval v rôznych kapelách, ale na začiatku roka 2010 som cítil, že som pripravený na niečo špeciálne, na kapelu, v ktorej by som mohol realizovať všetky svoje myšlienky, nápady a potenicál.

Kapela sa skladá zo štyroch členov počnúc tebou a ďalej Turom, Volkovladom a Sudymyrom. Ako si sa dal s týmito ľuďmi dokopy a kto má hlavné slovo v kapele?

Táto odpoveď nadväzuje na predchádzajúcu. V lete 2010 som začal hľadať zostavu pre novú kapelu a ako prvé som zavolal môjmu starému priateľovi Turovi. Bol bývalým bubeníkom viacerých mojich projektov. Po krátkej diskusii súhlasil a stal sa bubeníkom a perkusionistom Viter. Potom sme na internetových sieťach rozposlali oznámenie, že hľadáme gitaristu a klávesáka a o pár dní boli títo chalani - Volkovlad (gitara), Sudymyr (klávesy) - členmi kapely. Niekoľko dní potom sme začali aktívne so skúškami, no a dnes môžeš počuť výsledok.

Na oficiálnej stránke sme mohli počuť prvú ukážku s pripravovaného EP s názvom Dzherelo. O čom bude tematika hudby Viter a o čom vypovedá toto EP?

Spočiatku sme našu hudbu zakladali na folk metalových témach a ukrajinsko-karpatskom folklóre, ale počas tvorby materiálu sme pridali mnoho odlišných vplyvov a štýlov. Lyrická časť Viter je postavená na mojich osobných myšlienkach, pocitoch a životných skúsenostiach. Naše texty nie sú veľmi typické pre tento štýl hudby, my sa však nesnažíme kráčať podľa nejakých daných vzorov. Nespievame o náboženstve či politike, alebo podobných veciach. Nesnažíme sa niekomu niečo dokázať, hudba je pre nás spôsob ako vyjadriť naše pocity.

EP Dzherelo vyšlo pred niekoľkými dňami. Na jeho vydaní sa podieľalo vydavateľstvo Casus Belli Musica, ktoré vydáva kapely ako Chur alebo Yav. Čo ťa viedlo k spolupráci s týmto vydavateľstvom?

Bol som v kontakte s majiteľom tohto labelu už nejakú dobu pred vznikom Viter. Zaujalo nás ako efektne a rýchlo vydali album po nahrávaní a mixovaní kapelou. CBM to bol schopný robiť i pre nás, takže nebola potreba ďalej hľadať. Teraz môžem povedať, že sme vcelku spokojní s propagáciou labelu. Prvý obeh Dzherelo vydania je takmer na konci, no o pár mesiacov príde druhé vydanie.

Čím sa inšpiruješ pri písaní textov a čo pre teba znamená rodná viera?

Hľadám inšpiráciu v odlišných veciach ako príroda, čítanie, filozofia či obyčajný život navôkol. Jednou z mojich tém sú vzťahy medzi ľuďmi a ich pocity – priateľstvo, žiarlivosť, závisť, nenávisť a láska. V tradičnej hudbe boli takéto témy rozšírené a boli odrazom ľudovej duše. Dnes sa ľudia kvôli stereotypom hanbia používať tieto texty v tvrdej hudbe, pravdepodobne si myslia, že to nieje „Cool“ alebo „true“ - nás to však netrápi.

Aký postoj majú členovia Viter k starej slovanskej viere? Je kapela jednou mysľou?

Vieš. Slovanská viera nieje hlavnou myšlienkou kapely ako celku. Každý z nás má rád prírodu a rešpektuje ju, ale všetky ostatné veci ako viera nie sú hlavným bodom spolupráci v kapele. Vo Viter kladieme hudobné umenie na prvé miesto a zvyšok je osobný pohľad členov na život. Vo všeobecnosti nemáme v kapele žiadne nezhody, a to je najdôležitejším faktom.

Ukrajina je nádherná slovanská zem, ktorá je však ničená egoistickou politikou. Čo pre teba znamená láska k rodnej zemi?

Áno. Ukrajina má tak mocné zdroje, ktoré aj po posledných 500 rokoch stále pretrvávajú a dokážu kŕmiť ľudí. Na druhej strane, ľudia, ako zvyčajne, chcú viac vziať a nič nevrátiť. Je to v ľudskej prirodzenosti – je to blízko k vírusom. Ľudia, ktorí stoja stranou od tohto všetkého sa ostatným zdajú byť divní. Naozaj si nemyslím, že nasledujúcich 50 rokov sa situácia môže nejak zlepšiť. Odpoveď na lásku k mojej krajine – Skutočne nemôžem odísť ďaleko od miesta, kde som sa narodil, necítim sa dobre v cudzích krajinách. V iných krajinách, najmä s výrazným rozdielom kultúry sa cítim ako stratený na inej planéte. A čo je väčšinou sklamaním – necítim žiadnu inšpiráciu (v krajine, kde som sa narodil dokážem hudbu písať každý deň). Myslím, že to dokazuje Dzherelo, poňatie že rodná krajina je skutočný zdroj a pôvod života a sily, vrátane daru tvorby – hudby.


Svoju hudbu nazývate Carpathian Folk Metal. Prečo práve takéto pomenovanie ste dali svojej hudbe?

Toto pomenovanie sa dá všeobecne použiť ako označenie našej pôvodnej myšlienky v začiatkoch. Použili sme niekoľko prvkov folk metalu pomiešané s ukrajinsko-karpatskými ľudovými motívmi, pridali sme trochu alternatívy, rocku či ambientu. Myslím si že v prípade Viter je ťažké hovoriť o hudobnej definícií, pretože sme skombinovali príliš veľa štýlov. Dokonca si myslím, že nieje potrebné hľadať definíciu, stačí počúvať hudbu. Ak sa ti to páči je to fajn, ak nie, tak ti to vysvetliť nedokážem.

Vo vašej hudbe je využitých mnoho ľudových hudobných nástrojov. Môžeš nám povedať prečo si sa pre ne rozhodol a vymenuješ nám niektoré z nich?

Použil som mnoho ukrajinských a iných národných nástrojov. Vlastním zaujímavú zbierku a skutočne rád na nich hrám. Použili sme ukrajinské drevené dychové nástroje ako: sopilka, telenka, trembita, lesný roh, gajdy, drumbľa, zozulia (okarína), mnoho druhov bicích, drevený xylofón a domra (druh citary). Taktiež môžete vidieť na našich prvých fotkách asi tri metre dlhé nástroje pripominajúce trembitu.


Pred niekoľkými dňami vyšiel váš novy klip ku piesni Dzherelo. Je skutočne skvelý, o čom pojednáva? Všimol som si abstraktné motívy, ako motív nového života či prírodný cyklus, mýlim sa? Kto robil to video?

Preklady piesní budú už čoskoro uverejnené na našej stránke, takže všetci anglicky-hovoriaci fanúšikovia budú rozumieť o čom spievame. Všeobecne povedané, základom albumu je skladba „Dzherelo“. V ukrajinčine to znamená „jar“, „príčina“, „pôvod“ v jednom. Zahŕňa to niekoľko vecí – život a zdroj sily, pramene pocitov a múdrosti. Môže ísť o prameň v súvislosti s vodou – riekou, či v spojení s pôdou, ako zdroj života pre stromy či trávu, dokonca o prameň indikujúci prsia matky – pre dieťa zdroj sily (keďže s materským mliekom dieťa príma akýsi druh ochrannej sily).
Čo sa týka kamery, scenáru a zostrihania, ide o moju prácu. Robil som to v lete, hneď po tom, ako sme nahrali „Dzherelo“. Nakrúcalo sa v Karpatoch blízko Magury a trvalo to asi tri dni. Nejaké veci nakrútil ešte dodatočne Alexander Denisenko (použili sme to v traileri Viter).

Otázka trošku mimo kontext: Design vašej oficiálnej stránky je skutočne skvelý; mohli by ste nám prezradiť kto je autorom a odkiaľ ste čerpal inšpiráciu?

Kľúčovým autorom som bol zase ja, zvyšok robili A.R. a Hornorth. Myslím, že hlavným zdrojom inšpirácie je svet okolo nás v jeho najrozličnejších formách. Niekedy stačí, keď sa len zastavíte a poobzeráte okolo seba – a vždy nájdete niečo inšpirujúce. Niekedy aj smutné veci môžu inšpirovať, všetko záleží od nálady.

Teraz by som sa rad opýtal na živé predstavenia. Máte nejakú zostavu? Po vydaní prvého albumu plánujete nejak propagovať svoju kapelu?

Sme schopní hrať aj naživo a práve pracujeme na niekoľkých nových songoch na celý album. Po nahrávaní a vydaní plánujeme začať s koncertami naživo. Myslím, že 4 skladby sú malo na to, aby sme s nimi išli na turné. Na to, aby sme pripravili skutočne dobru show potrebujeme viac času.

Prijali by ste pozvanie na Slovensko?

Dúfajme, že k vám raz zavítame! Slovensko je nádherné. Bol som tam veľakrát, aj toto leto.

Ďakujem veľmi pekne za váš čas a ochotu. Sme veľmi vďační a prajeme veľa úspechov do budúcnosti. Nech bohovia stoja pri vás! Slava!

Ďakujem ti Goryvlad za podporu a záujem. Pre všetkých čitateľov - ste vítaní na našich stránkach a užite si naše prvé video a nahrávky!


Napísal: Goryvlad

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára