streda 1. septembra 2010

Sirin - Moja Otčina (2010)


Za posledné dva roky nám slovenská black metalová scéna pripravila hneď niekoľko vynikajúcich kúskov ako sú albumy Perun Do Vas!!! od slovenskej stálice Ancestral Volkhves, či Urheimat: Volanie Havranov od Karpathie, jednej veci sme sa však nevedeli dočkať. Šírilo sa mnoho dátumov po internete i samotná nahrávka sa objavila v roku 2009, no oficiálne sme sa jej dočkali až teraz. O čom hovorím? Na jar v roku 2010 vyšiel pod ukrajinským vydavateľstvom Ancient Nation druhý album sólového projektu SturmWolfa, obsahujúci dokopy desať skladieb s celkovou dĺžkou albumu približne jednej hodiny.

Sirin Moja Otčina, zaujal hneď po prvom zhliadnutí svojím obalom. Nemôžem nepochváliť grafické prevedenie bookletu, ktoré umocňuje folklórne ladenú atmosféru albumu. Lyrickú časť albumu nám prezrádza názov albumu v ktorom autor odkazuje na rodnú krajinu a dedičstvo našich predkov. Ako som už vyššie naznačil, celá nahrávka sa nesie v ľudovom duchu a svedčí o tom aj úvodné intro albumu zo známej slovenskej rozprávky Pásli ovce valasi. Nasledujúca pieseň s rovnomenným názvom Sirin, nás už uvádza do pohanského black metalu s prvkami folku. Mínusom tohto albumu je zvuk nahrávky a fakt, že SturmWolf nahrával celý album sám.

Nahrávka sa nesie jednoduchými gitarovými riffmi a klasickým black metalovým vokálom. Čo by som však mohol vytknúť je šušťavá gitara a programované bicie, ktoré si všimne každý pozornejší poslucháč. Najsilnejšou stránkou je atmosféra, ktorú dotvára flauta a gitarové vyhrávky. Ako príklad by som spomenul pieseň Moja Otčina, do ktorej nás uvedie pomalá gitarová vyhrávka, v strede piesni dostanú gitary krátku pauzu počas ktorej sa do skladby zapojí flauta. Z najzaújímavejších skladieb by spom spomenul skladbu Les v mesačnom svite. Začiatok skladby je sprevádzaný zvukmi z prírody a chytľavou flautovou melódiou, po nej nasleduje nekompromisná gitara a agresívny vokál, tak ako si predstavujem pohanský black metal. Čo ma však sklamalo na tomto albume je predposledná skladba a tou je cover verzia na pieseň od ruskej kapely Temnozor, Werewolf. Ak poznáte túto skladbu tak cover verzia vám bude znieť neznesiteľne umelo tak ako mne. Ako rozlúčku s albumom nám Sirin ponúka outro v podobe vytia vlkov.

Celkovo by sme album mohli zhrnúť ako krok vpred pre sólový projekt Sirin, Moja Otčina nesie duchovný odkaz našich predkov s ľudovo pôsobiacou atmosférou. Aby však tvorba kapely Sirin pôsobila pre slovenského fanúšika ešte hodnovernejšie, bude musieť SturmWolf ešte viac zapracovať na autenticite svojho projektu.

Hodnotenie: 68%

Napísal: Goryvlad


Bandzone

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára