štvrtok 21. októbra 2010

Algor - Úder Pohanského Hnevu (2003)


Hneď na úvod môžme bez okolkov povedať, že skupina Algor patrí medzi popredné slovenské black metalové skupiny, ktoré stáli pri najväčšom rozvoji slovenskej scény. Určite bude zbytočné predstavovať samotnú skupinu, no pre tých ktorí zatiaľ nemali tú česť poviem, že diskografia skupiny Algor obsahuje jedno demo, zatiaľ jediný album "Úder Pohanského Hnevu", splitko "Heathen Brotherhood" a v súčastnosti i "Promo" k pripravovanému albumu. Dnes sa v recenzii budeme venovať hlavne ich najznámejšiemu materiálu, debutovému albumu Úder Pohanského Hnevu.

Úder Pohanského Hnevu, predstavuje zatiaľ najkomplexnejšie dielo z dielne tejto skupiny. Nachádza sa na ňom desať skladieb a vyšlo v Eclipse Production, ktoré sa ešte pred vznikom Krutoslav Production staralo hlavne o vtedajšie slovenské undegroundové kapely. Toľko základných informácii o tomto albume, poďme sa pozrieť na samotný obal. To čo každému udrie ako prvé do očí, myslím tým klasické dobre spravené logo, jednoduchý no priamočiary obal ladený v klasickom až by sa dalo povedať v old schoolovom black metalovom štýle charakterizuje aj hudbu Algoru. Tu musím vyzdvihnúť skutočnosť, že spolu s ďalšími slovenskými kapelami ako Warmarch, Slavigrom predstavuje Algor kapelu, ktorá reprezentuje na tomto albume black metal vo svojej čistej, čírej podobe už formou samotného vzhľadu. Tak ako sa image kapely čerpá hlavne z rannej formy black metalu, mohli by sme použiť aj slovo ortodoxnej tak i samotná hudba nevybočuje z týchto parametrov. Poslucháč sa už od prvých minút po krátkej úvodnej skladbe "Vzplanutie slovanskej nenávisti" dočká presne toho na čo čaká - priamy až surový zvuk, rýchle tempo a ostrý vokál, ktorý dovolím si tvrdiť patrí stále medzi tie najlepšie vokály nielen v slovenskom ale aj stredoeuropskom priestore. Poviem to ľudovo, ale Algor sa na nič nehrá!! Oddanosť undegroundu je tu cítiť od prvých minút, agresivita preniká cez každý tón a samotní pohanský hnev môžte nájsť v každej skladbe. Zvuk je veľmi dobrý, nieje dokonale čistý ako sme zvyknutý hlavne pri súčastných nahrávkach, presne splňuje nepísané zákony správneho black metalového albumu. Tempá skladieb sa striedajú, môžme nájsť pomalšie pasáže, kde sa dáva dôraz na vyhratie Aldaronových gitár, ale aj rýchle miesta, kde do popredia ide agresivita bicích Slavfista. Zo skladieb by som najviac vyzdvihol Slovanskú Krv, Príchod Bielej Kráľovny a Vládca Zimnej Krajiny. Z hľadiska negatívnych stránok tohto albumu treba jednoznačne spomenúť nepresnosť bicích, ktorá miestami kazí jednotlivé skladby.

Z celkového hľadiska však hodnotím tento album veľmi pozitívne a hlavne ako veľký prínos pre domácu scénu. Pevne dúfam, že nasledujúci album kvalitatívne preskočí predchádzajúce materiály a Algor opäť prekvapí ako sa mu to už raz podarilo.

Hodnotenie: 75 %

Napísal: Blutkrieg

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára