streda 13. októbra 2010

Rozhovor - Kroda 13.10. 2010


V poslednej dobe sa na východo-európskej scéne udialo toho veľa, či už vydaním nových albumov popredných kapiel ukrajinskej scény, založením nových kapiel, alebo odchodov členov. Jednu nemilú správu sme sa dozvedeli už pred začiatkom leta a tou bolo rozhodnutie Viterzgira opustiť kapelu Kroda. Preto som sa rozhodol položiť niekoľko otázok Eisenslavovi ohľadom budúcnosti tejto kapely.

Zdravím Ťa Eisenslav! Ako prvú vec by som sa chcel opýtať čo je s Krodou, ako vnímaš zmenu, ktorá sa udiala? Ako bude kapela fungovať ďalej?

Zdravím! Čo sa týka zmien v zostave, Kroda sa bude uberať cestou jej vlastného svetonázoru.

Plánuješ pokračovať v tvorbe? Ak áno tak ako bude vypadať zostava, budeš tvoriť hudbu sám?

Nová zostava Krody nemá mená. Samozrejme to neznamená, že by nemala členov, chcem len povedať, že to nie sú mena, ktoré robia hordu slávnou, takisto ako skupina nie je predurčená velebiť mena účastníkov (ako to bolo predtým), ale len harmonická práca celej zostavy, ktorá vytvára Esenciu a Substanciu hordy. Dnes vypadá celková práca v kapele nasledovne: Ja komponujem hlavnú kostru hudby a píšem texty, netvorím však inštrumentálne časti (okrem niekoľkých výnimiek) – na to sú tu ostatní hudobníci, aby túto prácu dokončili.

Na stránkach ma prekvapila informácia o novom vydavateľstve, ktorým sa stali nemecký Purity Through Fire, môžeš nám objasniť prečo sa práve tak stalo?

Ako som uviedol na stránkach, dôvodom bolo, že náš predchádzajúci distribútor a vydavateľ pracoval príliš nespoľahlivo. Za prvé meškal takmer rok s vydaním „Funf Jahre Kulturkampf“, za druhé znemožnil prístup k našim starým a novým CD, tým že okrádal o peniaze pri výmenách a predajoch mnoho labelov a mnoho kupujúcich, preto sme prišli k rozhodnutiu zmeniť label pre jeden spoľahlivejší v našich očiach. To je všetko, čo som tým chcel povedať.


Od posledného albumu „Fimbulvinter“ uplynuli tri roky. Vznikli od tej doby nejaké nové nahrávky?

V prvom rade, po tom ako sme vydali „Fimbulvinter“ sme nahrali experimentálny mini album “Falcon Among The Cliffs”. Vhodné by bolo pripomenúť taktiež naše aktivity na živých vystúpeniach a vydanie "Funf Jahre Kulturkampf". Toto dielo obsahuje zvukové a DVD kapitoly, ktoré zabrali dva roky ťažkej práce. Takže je veľkou chybou hovoriť, že sme boli neaktívny od čias “Fimbulvinter”. Taktiež môžme spomenúť naše DVD„Vogelgeister” s klipmi.
Práve teraz nahrávame náš nový „full lenght“ album s názvom „Schwarzpfade“.

Okrem full lenght nahrávok vyšli pred rokom dva DVD záznamy Fünf Jahre Kulturkampf a Ghost of The Birds. Aká bola myšlienka vydania týchto DVD a o čom pojednávajú?

Hovoriť o hudbe je ako tancovať o architektúre...hovoriť o hudobnom DVD je nezmysel. Pozri si ho a posúď podľa seba. Najhoršie je, že pri videách sú dokonca aj komentáre.

V súvislosti so spomínanými DVD je aj moja ďalšia otázka. Mnoho ľudí dnes sleduje videá na youtube namiesto toho, aby išli na koncert, alebo si to DVD kúpili. Mnoho ľudí dnes len sťahuje mp3 namiesto toho, aby kapelu podporili kúpou CD. Čo si myslíš, aký je hlavý dôvod týchto faktov a aký je tvoj názor?

Tí, ktorí sú spokojní pozerať videá na youtube a počúvať doma mp3jky- nech to robia naďalej. Ale mali by sme nechať týchto múdrych ľudí tak, aby zistili aké to je, že ak tieto vystúpenia neprilákajú dostatok poslucháčov, tak sa jednoducho nebudú usporadúvať, pretože organizátori, nebudú mať ďalšie peniaze pre nové akcie. Rovnako, ako vydavatelia nemajú peniaze na nové ponuky zahŕňajúc nové materiály predtým vydávanej kapely, pretože CD a DVD sa nepredávajú. Logická postupnosť je jasná: ak sa nahrávka kapely nepredá, nikto ju už nechce vydať znova. Strata záujmu labelov vedie k nedostatku peňazí na nahrávanie. Potom kvalita muziky upadá, alebo už žiadne albumy niesu vydané.
Touto cestou „fanúšikovia“ pribíjajú klinec na rakvu svojej obľúbenej scéne či kapele, vlastnými rukami. Tak to je celé „tajomstvo“ súčasného procesu.


Je známe že hosťuješ v mnohých kapelách na poste vokalistu. S ktorými kapelami spolupracuješ a sú ti najviac blízke? Tvoríš aj texty, alebo len obstarávaš vokál?

Skutočne som bol niekedy časťou rozličných kapiel ako hosť. Ale s nasledujúcim prílivom čas priniesol viac starostí a voľný čas odniesol preč. Teraz sa sústreďujem na prácu pre moje hlavné záujmy, nerozptyľovať sa na predstavenia s inými kapelami, dokonca ak sú aj mojimi priateľmi.


Texty sú dôležitou súčasťou kapiel, myslím si že to takisto platí aj v Krode. Ako vnímaš pohanskú vieru a kolobeh života. Prečo sa podľa teba stáva trendom?

Takmer všetky novinky, ak sú zaujímavé, tak sa nejako menia v trend. Takže, nič prekvapivé. Mimochodom mnoho poslucháčov a taktiež hudobníkov si myslí, že texty idú stranou. Aj keď, mnohí ľudia sú čistokrvní idioti.


Ako sa stotožňuješ s myšlienkoupan-európskej jednoty a vzájomnej súdržnosti?

Dobre, čo môžem povedať...je, že aktuálne neverím v možnosť spojenia Európy. Aj keď sa mi táto myšlienka pozdáva, existuje jedna nepísaná pravda s ktorou súhlasím a tou je fakt, že sme europohania, máme jeden spoločný základ v krvi. Niektoré kultúrne rozdiely (spôsobené územným rozčlenením) sú len "ilustruj" našu pôvodnú jednotu.

Ukrajina je zem považovaná za pravlasť Slovanov, nachádza sa tu mnoho archeologických nálezov, čo pre teba znamená kultúrne dedičstvo krajiny a národa?

Za prvé musím podotknúť, že mnoho archeologických nálezov nájdených na Ukrajine je spájaných s gótskou a normanskou kultúrou, nie slovanskou. Ale to len pre upresnenie. Odpoveďou na otázku – naše posolstvo je jedným za mojich hlavných osobných záujmov.

Teraz odbočím od témy a opýtam sa ťa na novinky v hudobnom svete. Počul si už nové albumy kapiel Nokturnal Mortum, Drudkh, Negura Bunget ako sa ti páčia?

Samozrejme som počul ich nové albumy, no aby som bol úprimný, absolútne ma nenadchli, aj keď nekonečne rešpektujem ich mená. Zo všetkého najviac som bol sklamaný z nového albumu Negura Bunget. Je tu len jedna skutočne úprimná pieseň „Dacia Hiperboreana“. Zvyšok je len kompiláciou banálnych riffov a folklórne záplaty, namiesto čerstvých nápadov v metalovej hudbe.
Nokturnal Mortum vytvorili skutočne veľkolepý a silný album. Ja osobne mám radšej ich staršiu tvorbu, takže môžem povedať: nový album je dobrý, ale staršie veci mám rád.
Drudkh...prvé dva albumy boli majstrovské kúsky, ostatná tvorba je dobrý atmosferický black metal. Nový materiál znie trochu experimentálne ale pre mňa, zvuk nieje dosť masívny pre tento druh hudby. Mám na mysli úroveň nahrávania. Album samotný je naozaj atmosferický a naplnený náladou jesene.

Poznáš slovenskú black metalovú scénu, počúvaš nejaké slovenské kapely?

Áno poznám slovenskú scénu, ale nie som fanúšikom úprimne povedané.

Na záver, čo by si chcel odkázať slovenským fanúšikom?

Ďakujem za nie nudné a zaujímavé interview, Goryvlad. Prajem ti veľa šťastia v tvojich ďalších krokoch. Pre fanúšikov na Slovensku (ak tu nejakí sú). Chcem povedať len jednu myšlienku: Nikdy nezabudnite kto ste a koho ste potomkami a vždy poznajte kto je priateľ, ak to nepriateľ. Ďakujem za záujem o Krodu a vašu podporu.

Ďakujem ti za rozhovor a za tvoj čas. Nech sa ti v budúcnosti darí.


Napísal: Goryvlad

4 komentáre:

  1. zajimavy rozhovor, obcas mi to prislo, ze vazil co rekne .)) inak hodne uspechu besu !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No bol celkom stručný, ale aspoň nejaké info máme. Som zvedavý na ten nový album.
    A ináč, ďakujeme za podporu!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. S tím názorem na podporu kapely ku příkladu kupováním CD či chozením na koncerty naprosto souhlasím! Jinak si myslím, že i za to stručné info bude leckterý fanoušek rád. :) Jinak též přeji, ať se vám daří. Sláva!

    OdpovedaťOdstrániť