nedeľa 24. apríla 2011

Alkonost - On The Wings Of The Call (2010)


Ruská družina Alkonost z Tatarstanu existuje na scéne už pekných 16 rokov čo je úctyhodné číslo. Kapela sa sama označuje zložitou škatuľkou „epic dark folk metal“, čo mne osobne nie je veľmi sympatické. Avšak pravdou je, že skupina už riadny čas tvorí poctivú hudbu a v minulom roku jej vyšiel nový album On the Wings of the Call. Materiál bol vydaný nemeckým Einheit Produktionen a obsahuje 9 skladieb s typickou tematikou Alkonostu, ktorou je folklór, pohanstvo a fantasy.

Aby sme však nemlátili prázdnu slamu prejdime k jednotlivým skladbám. Album otvára úvodná „Bird - Ship“, ktorá začína príjemným dvojhlasom a neskôr sa k slovu dostávajú gitary, ktoré sú znamenite melodické, ale akosi nevýrazné a pôsobia neoriginálne. Titulná skladba vo mne nevyvolala najlepšie dojmy, miestami mi prišla až povrchná. Prejdime ale ďalej, nasleduje druhá „Chilly Fire Of The Night“, ktorú by som ohodnotil rovnako ako prvú pretože ničím konkrétnym ma neoslovila.

Podobne to je aj s piesňou „Thought - Trees“, osvieženie diela prichádza až štvrtou v poradí „Ineffable Light“, ktorá sa istými prvkami odlišuje od predchádzajúcich, zaujímavá je práca gitár, atmosféru efektívne dotvárajú klávesy a celé to znie výborne epicky. Spomenúť určite treba aj spev vokalistky Aleny, ktorý oplýva chýrnymi kvalitami a nesklame, tak ako aj na každej doske. Podobne pokračuje album ďalej, piata skladba „Wonderland True Story“ vo mne vyvolala istú podobnosť s ruskou Arkonou, príznačná je krásna slovanská atmosféra a aj vokál sa naozaj skvie, dokonca sa tu vyskytuje v niektorých pasážach dvojspev vytvorený vyššou a nižšou polohou Aleninho hlasu. Nasledujúcu pieseň „FireBloom - Charm“ hodnotím ako v škole - dobre. Práca nástrojov je výborná, no pieseň nijak výrazne nevyniká od ostatných. Naopak siedma „Princess´ Lament“ je naozaj svojská pieseň, priestor dostávajú všetky nástroje, skvelo sa predvedie gitara no upútali ma hlavne klávesy, ktoré tu najviac vyplávajú na povrch a konečne majú aj inú úlohu ako len dotvárať atmosféru.

„New Unknown Lands“ je pomalšia a melodická pieseň, ktorá album výborne občerstvuje. Speváčkin vokál je nižšie položený a takto aspoň mne lahodí omnoho viac. Deviatym kúskom „Hard Times“ sa dostávame na koniec tohto diela. Po gitarovej stránke sa vracia na začiatok albumu a tým pádom ma neoslovuje. Vokál je však podobný ako v prechádzajúcej piesni, čo tento záver albumu trochu zachraňuje.

On the Wings of the Call je zaujímavým produktom dlhého vývoja kapely. Je tu ale potrebné sa zastaviť, či je takýto vývoj správny. Badateľné je, že kapela chce týmto albumom preraziť do širších sfér, no je otázne, či je na to pripravená. Dielo je výborne atmosférické a ľahké, negatívom je však deficit originality a akási povrchnosť, skladby taktiež občas môžu nudiť, najmä prvá polovica alebo skôr tretina albumu. Album má predsa len aj mnoho svetlých stránok, pre mňa určite spomínaná nižšia poloha Aleninho vokálu, epickosť a značná melodickosť celého albumu.

Hodnotenie: 69 %

Napísal: Zoreslav

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára