štvrtok 2. júna 2011

Duszę Wypuścił - Ludowy nihilizm absolutny (2010)


Hudobník vystupujúci pod pseudonymom Sars, ktorý je známy z oveľa väčších kapiel ako Massemord, Furia a Niphates, si pre svoj vedľajší projekt vybral názov, ktorý neznalým poľského jazyka môže pri nacvičovaní jeho výslovnosti priniesť zopár zábavných chvíľ. Asi osemnásť minútová nahrávka však má svoj význam aj pre tých, ktorí sa nechystajú na polonistické štúdia.

Kapela totiž vychádza z tradície poľského black metalu a okrem domovskej kapely Furia prichádzajú pri počúvaní na myseľ aj projekty ako Ohtar alebo Thoth. EP Ludowy nihilizm absolutny sa teda pohybuje v tej viac depresívnej časti domovskej scény, čo vlastne dokresľuje aj jeho názov i názvy jednotlivých skladieb. Vzhľadom na krátky hrací čas nahrávky si môžeme predstaviť všetky jej časti.

Album začína piesňou Z trupa na trup nigdy nienasicone, ktorú uvádza a vlastne z dobrej polovice tvorí intro zložené z industriálnych zvukov a ženského lamentovania. Samotná skladba potom hudobne výrazne pripomína kapelu Furia s tým rozdielom, že je tu použitý experiment v podobe ženského spevu. Možno je to len môj osobný dojem, no práve to dodáva tejto pomalšej a kompozične jednoduchej piesni zaujímavý rozmer. Tá potom končí krátkym orchestrálnym motívom. Druhou v poradí je rýchlejšia a agresívnejšia nahrávka Trogoautoegokrat, ktorá napriek svojej pomerne krátkej minutáži (3:14) prináša viacero zaujímavých hudobných momentov. Tie ozaj vychádzajú zo staršej poľskej blackovej produkcie, prirovnanie k dvom vyššie spomenutým kapelám je tu podľa mňa na mieste. EP uzatvára rovnomenná skladba Ludowy nihilizm absolutny, akási stredná cesta medzi oboma predchádzajúcimi s momentmi občas privolávajúcimi na myseľ novú tvorbu Burzumu. Po štyroch minútach pieseň prechádza do záveru vytváraného kombináciou industrálno-noisových zvukov a orchestrálnej slučky. Zaujímavé ako vo všetkých troch skladbách dokáže neznáma kapela dosiahnuť to, čo sa väčšine známejších kapiel nepodarilo dosiahnuť už pekných pár rokov.

Na vyznení albumu má výrazný podiel aj jeho zvuková stránka. Zvuk je plný, ale stále pomerne surový a umožňuje vyniknutiu gitarových melódií. Na druhej strane je tu dobre počuteľná aj basová linka.

Ludowy nihilizm absolutny možno nebude žiadna esenciálna nahrávka, no predsa je vzhľadom na jej kvality škoda, že vyšla len v limitovanom náklade zahŕňajúcom 66 platní. Jej negatívom môže byť aj pomerne krátky čas, zvlášť, keď uvážime, že dobrú tretinu celej hracej plochy EP tvorí intro a outro. Na druhej strane táto skutočnosť môže byť aj devízou nahrávky, ktorá tak nemá príliš veľa možností znudiť poslucháča. Akokoľvek to už je, Ludowy nihilizm absolutny si zaslúži vypočutie a je vcelku zaujímavé, že ma dokázal zaujať podstatne viac než čokoľvek, čo som dosiaľ počul zo strany tak vychválenej Furie.

Hodnotenie: 75 %

Napísal: Draconis

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára