utorok 30. novembra 2010

Tortura - Something Between Earth and Hell (Demo 2010)


Po čase nadišla opäť tá vzácna chvíľa pozrieť sa na novinky splodené miestnou undegroundovou scénou, tentokrát však nie slovenskou, ale bratskou českou v podobe debutovej demonahrávky kapely Tortura z Frýdku-Místku. Tú si možno bezplatne stiahnuť na internetovej stránke tohto pomerne nového spolku. Materiál nesie názov Something Between Earth and Hell a jeho 19 minút je rozdelených medzi päť skladieb – dvoch naspievaných v češtine a zvyšných v angličtine.

Hudobne sa jedná o oldschoolový black s výraznými vplyvmi thrashu, ak sa nemýlim ovplyvnený kapelami po blackovej stránke ako Moonblood, Inferno alebo starý Immortal, teda aspoň na väčšine materiálu. Zaujímavou štýlovou vložkou je totiž druhá skladba, ktorá je v podstate death/thrashová a doslova páchne francúzskou Massacrou alebo švédskymi Merciless. Thrashový riffing si potom poslucháči môžu užiť do sýtosti aj v skladbách World Without You a v poslednej pomenovanej trefne Poslední soud, kde sa na začiatku vyskytujú aj pomalšie vybrnkávačkové pasáže. Táto skladba je tým príslovečným najlepším na koniec, teda aspoň v rámci tohto materiálu.

Produkčne aj herne je to na debutové demo zvládnuté vskutku solídne, výrazné prešľapy či nezvládnutie svojho nástroja tu budete hľadať márne. Zvuk je primerane surový, ale nie zašušťaný, ani herne to nie je najhoršie, hoci si viem predstaviť v tomto štýle blacku aj o čosi prepracovanejšie, ale hlavne dynamickejšie bicie. Zdá sa mi, že vokál pracuje lepšie pri anglicky spievaných skladbách ako pri tých v materskej češtine, kde mi chvíľami trochu vadí frázovanie. Na mieste kapely by som sa trochu zamyslel aj nad bohatším využitím dvoch gitár. Za kľúčové však považujem pridanie na celkovej agresivite prejavu, ktorá je pre kapelu tohto žánru nutnosťou. Prvá pieseň Memento Mori začína správne nahnevaným úvodom, no potom je takýchto momentov primálo.

Celkovo si myslím, že kapela by mala trochu pritlačiť na pílu aj čo sa týka kompozičnej stránky veci. Nič na tomto deme nie je vyslovene nezvládnuté, ale nič nie je dosť originálne alebo oslovujúce a chvíľami zabúdam, že vôbec niečo počúvam. Je vidno, že kapela vyrástla na scéne druhej polovice osemdesiatych a začiatku deväťdesiatych rokov, čo mi je osobne sympatické. No znie to všetko až príliš typicky, pre mňa teda osobne nie je momentálne veľmi k čomu sa vracať, priemer odzrkadľuje aj percentuálne hodnotenie. Som zvedavý na nasledujúci materiál – dúfam, že Tortura potvrdí inštrumentálny a zvukový štandard nasadený na tomto deme a pridá aj niečo navyše.

Hodnotenie: 50 %

Napísal: Draconis

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára