utorok 14. decembra 2010

Karpathia - Igric - Perterricrepus - Elegies Of Endless Horizons (split 2010)


Ambient ako hudobný štýl má na Slovensku slabé zastúpenie. Tento rok sa však aj u nás pohli ľady a pod hlavičkou domáceho vydavateľstva Tryzna Productions vyšiel ambientný split album troch black metalových kapiel zoskupenia U.B.M.R.
Karpathia - Igric - Perterricrepus, jedna kapela a dva jednočlenné projekty, ktoré pomenovali svoj album Elegies Of Endless Horizons sa pohybujú v black metalovom žánri, no nasledujúce riadky vás presvedčia, že ani ambientná tvorba im nie je cudzia.

Split obsahuje deväť skladieb pričom úvodné tri patria Karpathii, ktorú na albume prezentuje samostatne Svarthen a jeho klávesy. Tak ako ostatní i Karpathia má čo dočinenia s ambientom, čo si môžeme všimnúť aj na albume Urheimat: Volanie Havranov v podobe vsuviek či kompletných skladieb tohto žánru. Album začína takpovediac introm Beyond The Lingering Forests..., ktoré svojou dĺžkou uvádza do posluchu majestátnej Karpathie, tak ako ju poznáme. Myslím si, že podľa úvodného intra a nasledujúcej skladby Mists Of The Past by ostrielanejší poslucháč tejto kapely Karpathiu spoznal. Tretia skladba je však niečo odlišné, pretože jej ukľudňujúci začiatok navodí tajomnú atmosféru, pri ktorej som si predstavil nočný les plný života. Ďalšia zmena nastáva po tom ako sa pridajú bicie a pieseň s názvom Towards The Blazing Destiny dostane priam výpravný charakter. Škoda pomalého a v istých častiach nezáživného úvodu, no posledná skladba je aj vrcholnou skladbou Karpathie na tomto albume.

So štyrmi skladbami na albume dominuje Igric, pre ktorého je Elegies Of Endless Horizons prvým oficálne vydaným materiálom. V minulosti sa tento jednočlenný projekt už prezentoval niekoľkými neoficálne vydanými demami, ktoré si je možné vypočuť na internete no dnes prišla jeho kvázi historická chvíľa. Igric vo svojich štyroch skladbách spracoval tématiku ročných období v slovanskom duchu. Pekne po poradí začína jar stelesnená v skladbe After The Snow Passes Away: The Rebirth, kde sa môžeme stretnúť s chorálmi a melódiami, ktoré evokujú folkový charakter. The Hills And Plains Have Spoken, alias leto, musím sa pozastaviť nad tým ako výborne dokázal Igric vyjadriť povahu ročných období a veselšiu náladu leta. Určite by som si v tejto skladbe vedel predstaviť aj živé nástroje v podobe píšťaly, alebo flauty. Jeseň zosobnila šiesta v poradí By The Dawn Of The Autumn Sun, ktorej atmosféra pripomína plachtenie oblohou v pochmúrnych farbách jesene. Táto skladba je viac zasnená, nachádzame tu aj efekty pripomínajúce husle, ktoré by naživo určite stáli za to! Ročné obdobia uzatvára Elegy Of The Passing Winter a jej zvučné chorály na spôsob Lord Wind z dielne majstra Darkena. Celkový dojem sa ťažko opisuje, pretože si v rámci zachovania objektívnosti musím podotknúť, že hudba je jednoduchá, nič zložité a človek by si až povedal, že to zloží ktokoľvek, no taký cit pre vyjadrenie atmosféry, toho čo nám Igric predniesol sa skrátka musí oceniť.

Nasleduje na rad Perterricrepus, ktorý rovnako ako Igric mal vo svojej doterajšej tvorbe veľký vplyv ambientu, takže podobný čin sme mohli očakávať. Na rad nastupuje ôsma skladba, ktorá ma posadila na zadok, a to doslova. Vynikajúce, priamočiare, jednoduché a výpravné, tieto štyri slová stačia na vyjadrenie toho čo som zachytil. Pochodové bicie a ľahká melódia doprevádzajúca celú pieseň sa stali mojimi favoritmi. Behold The Monuments Of Ancient Times ten názov sedí ako uliaty. Záverečná pieseň nesie názov Glory a viac pripomína počiny z predošlej tvorby Karpatianusa. Jeho typické pojatie klávesov doprevádzajú efekty čela a huslí čo prináša dojem epickej balady, ktorá ukončuje tento split album.

K záveru chcem dodať len toľko, že som rád za tento split album, ktorý priniesol zlom v hudbe ambientu na Slovensku. Svarthen a jeho Karpathia potvrdili talent, ktorý je všestranný a uviedol tak kvalitný album na svetlo sveta. Igricove materiály sa konečne dostali von na oficiálnej podobe a Perterricrepus úspešne pokračuje v tvorbe takej, na akú sme zvyknutí.

Hodnotenie: 70%

Napísal: Goryvlad

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára