nedeľa 25. júla 2010

Negură Bunget - 'n Crugu Bradului (2002)



Ak mi niekto povie slovné spojenie black metal a Rumunsko, tak si predstavím temnú krajinu, hustý, tajomný les a mystický hrad Transylvánie. Práve odtiaľ pochádza kapela Negură Bunget, štýlovo hrajúca niečo medzi atmosferickým a progresívnym black metalom. Rád by som teraz spomenul ich vynikajúci album z roku 2002 s názvom ´n Crugu Bradului, ešte za čias starej zostavy (Hupogrammos Disciple's, Sol Faur a Negru), tak ako si niektorí nostalgicky spomínajú.

Album ´n Crugu Bradului vyšiel pod hlavičkou Code666 records ako tretí radový album v celkovej dĺžke päťdesiattri minút, pričom nahrávka obsahuje štyri skladby, z čoho človek usúdi, že sa jedná o viac ako desať minútové piesne. Veľmi velkým plusom je fakt, že album, tak ako celá tvorba, je v rodnej reči, čo dodáva autenticitu z hudobného zážitku.

Už úvod prvej skladby I - Poartă-a vîntului... nasvedčuje tomu, že sa jedná o dielo, ktoré vás priam prinúti ponoriť sa do tajomnej atmosféry temného lesa Transylvánie a na necelú hodinu ujsť z reality sveta. Všetky štyri piesne majú svoje úvodné intro ktorým postupne vnášajú do poslucháča esenciu toho, čo Negură Bunget vytvorila. Ak by ste si neprečítali, že sa jedná z časti o progresívny black metal, tak by ste to snáď ani nezaregistrovali, pretože skladby neznejú tak násilne a komplikovane ako to u podobných kapiel býva. Pomalé priam ťahavé vybrnkávačky a vyhrávky priam hypnotického rázu sa postupne menia na chladné a surové black metalové riffy, ktoré sa transformujú v prepracované progresívne pasáže. Zbesilé, niekedy chaotické pasáže sa na vás nalepia a v danom okamihu vnímate len samotnú hudbu. Všetky tieto aspekty doplňuje black metalový vokál Hupogrammosa, ktorý sa pohybuje v klasických medziach black metalových spevákov.

Atmosféra z tejto nahrávky priam sála a ďakovať za to môžme klávesovým efektom o ktoré sa postarali Sol Faur a Hupogrammos. Druhá skladba II - Cătră Șipotu dă Piatră... sa nesie v najmenej agresívnom tempe, skladba je pomalšia prelínaná atmosferickými vyhrávkami a technickými časťami. V siedmej minúte prichádza zariekanie v rodnej reči, ktoré nádherne pokračuje v extremnom vokále. Pieseň končí rýchlou pasážou po ktorej nastupuje tretia skladba III - Colo-n Jos Către Apus.

Celý album sa nesie v podobnom duchu a v striedaní rôznych pasáži, najviac prevládajúcich vyhrávok po ktorých nasleduje surová obmena rýchlych riffov. Nedokážem tomuto albumu nič vytknúť, pretože sa skutočne jedná o vynikajúce dielo a naozaj o originalitu, ktorou sa dnes môže len máloktorá kapela v black metale pýšiť. Negura svojím umením vtiahne každého, kto sa do jej hudby započúva všetkými zmyslami a nechá sa ňou nasiaknuť. Hudba to však nie je pre každého, pretože ju nemôžete počúvať len ušami, ale aj srdcom a vnímať ju ako niečo viac...

Hodnotenie: 100%

Napísal: Goryvlad

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára