pondelok 26. júla 2010

Originálky podpora, alebo zbytočnosť?

V dnešnom svete plnom mp3 formátov a preplnených hard-diskov je pre niektorých cudzím pojmom, kúpiť si nový album takej či onakej kapely. Každí len konzumne sťahuje mp3 formáty a zaplňuje si tak svoj hard-disk, aby pred okolím vyzeral ako pravý metalista, pretože práve on má najviac hudby a „všetko pozná“. Tu nastáva presne to, na čo by som rád poukázal a to je problém ignorácie. Ľudia nemajú záujem si niečo kúpiť, všetko chcú mať zadarmo, len aby hudobníci produkovali ako na bežiacom páse. Veď nie je to ľahké? Kliknem, stiahnem si a mám.

Rozhodol som sa preto napísať menší článok ohľadom kupovania originálnych CD, DVD, MC a platňových nosičov za účelom podpory kapiel, o čom to v skutočnosti je a ako to berú dnešní "metalisti". O tom prečo je to dôležité, hlavne v undergroundových vodách, napíšem v nasledujúcich riadkoch. V prvom rade by som ozrejmil skutočnosť, že kúpou akéhokoľvek nosiča fanúšik podporí kapelu, ktorú má rád, preukáže rešpekt voči tomu, čo kapela vytvorila a tým jej v podstate aj poďakuje. Áno, je pravdou, že niektorým ide len o slávu a to, aby neskôr ryžovali dukátiky na hlúpych ľudoch, no niektoré kapely si podporu ozaj zaslúžia.

Hlavným problémom, je sťahovanie hudby. Ľudia sťahujú kvantá mp3. Niektorí preto, že nechcú kúpiť mačku vo vreci, niektorí preto, že ani nevedia o existencii nejakých nosičov. Väčšina ani nemá záujem poznať ten pocit, keď idú z predajne a držia v ruke svoj obľúbený album. Tie minúty nedočkavosti ako si ho človek pustí a s radosťou si pri tom prezerá booklet. Ja osobne si myslím, že ten pocit je na nezaplatenie, pretože kliknúť doma do počítača, stiahnuť, vypočuť a tvrdiť ako strašne milujem tú kapelu je pre mňa smiešne. Skúste sa vrátiť niekoľko rokov späť, kedy sme nepoznali internet. Čo sme robili? Vymieňali sme kazety a CD, to je však už minulosťou, nikto k nim nemá najmenšiu úctu a to ešte nehovorím o platniach. Mať platňu doma je klenot a ešte väčší, keď si ju pustíte na gramofóne a pri tom s hrdosťou počúvate to, čo vaša obľúbená kapela vytvorila.

Niekto tieto veci nepochopí a môže si o tom myslieť, že je to materialistické, no opak je pravdou a práve ten človek, čo bezducho sťahuje mp3, sedí doma na riti a mudruje na internete je väčším materialistom ako človek, čo má doma zbierku svojich obľúbených albumov. Je tu teda otázka financií. Pravda je, že nie každý si môže dovoliť kupovať CD-čka, kazety, platne či DVD-čka, no raz za čas si odložiť pár eur namiesto jedného prepitého piatku si myslím nie je až také náročné.

K záveru by som ešte dodal, že týmto nechcem obviniť ľudí, čo sťahujú hudbu, pretože ak si niekto sťahuje albumy, aby predišiel sklamaniu a zbytočnému vyhodeniu peňazí, tak to beriem ako výhodu toho, že dokážeme prechádzať zbytočnému nákupu. 

Ako je teda najlepší spôsob dostať sa k originál nosičom?

Najlacnejšia je kúpa na koncerte priamo od kapely, pričom dáte najavo podporu hneď dvoma spôsobmi. CD-čka na koncertoch sú väčšinou dostupné a hlavne lacnejšie o časť, ktorú si nadhodí obchod. Ďalšou možnosťou sú kamenné obchody, t. j. obchody vo vašom meste, alebo sídle kde bývate. Nebýva ich zvyčajne veľa, ale v niektorých mestách sa určite nájdu. Ďalším riešením je objednávanie cez internet, prostredníctvom obchodu, labelu alebo vydavateľstva. Poštovné v tomto prípade je niekedy dosť drahé, ale ak sa poskladáte s kamarátmi, tak to určite na tak veľa nevyjde. Posledná možnosť je ako v starých dobrých časoch: požičiavanie či kupovanie od kamarátov alebo zváženie, kde by ste originály zohnali.

SUPPORT THE UNDERGROUND!!

To bude asi všetko, ešte by som vám odporučil niekoľko vydavateľstiev a internetových obchodov, so zaujímavými kúskami.

Hexencave Productions (SK): Domáce distro ponúkajúce plno undergroundových vecí.
http://www.hexencave.wz.cz/index2.htm

Odporúčané:
Silva Nigra - Epocha
Warmarch - Pecatum Cum Diabolus
Sear Bliss - Grand Destiny

Tryzna Productions (SK): Mladý slovenský label, ktorý určite zaujme svojou pestrou ponukou. http://www.myspace.com/tryznaproduction

Odporúčané: 
Ancestral Volkhves - Perun Do Vas!!!
Zerivana - Velesvarun
Warxath - When The Stars Begin To Fall
Aeon Winds - Aeon 

Naga Productions (ČR): Veľmi kvalitné a spoľahlivé vydavateľstvo, nájdete to naozaj kopu zajímavých kúskov. http://naga-productions.com/novinky.html

Odporúčané: 
Enslaved - Ruun   Link
Drudkh - Estragment  Link
Hate Forest - The Most Ancient Ones   Link
           
Werewolfshop (ČR): Ďalší internetový obchod od bratov zo západu.
http://werewolfshop.cz/

Odporúčané:
Žrec - Žertva   Link
Skyforger - Semigalls Warchant  Link
Heidevolk - Walhalla Wacht   Link

Murderous Productions (ČR): http://murderous-prod.com/

Odporúčané:
Temnozor - Folkstorm Of Azure Nights   Link
Sirin - Moja Otčina   Link
Arkona - Vozrozhdenie   Link


Morbid Winter Record (CAN): Kanadské distro, kde nájdete určite mnoho parádnych titulov. http://www.theoldoutpost.com/

Odporúčané:
Nokturnal Mortum - Goat Horns  Link
Walknut - Graveforest And Their Shadows   Link
SIG:AR:TYR - Beyond The Northern Winds   Link
Concubia Nocte - Sekerou Peruna a Kladivom Thora Link

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára