streda 7. júla 2010

Astrofaes - Idea, Form. Essence... (2007)




Necelé tri roky dozadu vyšiel posledný album ukrajinského Astrofaesu, ktorý je vedľajším projektom Thuriosa, v black metalových vodách známeho hudobníka z kapiel ako Drudkh, Blood Of Kingu, alebo už rozpadnutého Hate Forest.

Tento počin nesie názov Idea, Form Essence... a ako sme si už mohli zvyknúť, album je ladený do mystického ponímania filozofie. Texty sú preto náročnejšieho charakteru, nemajú klasickú formu kde sa opakujú refrény medzi jednotlivými strofami. Je to jeden z najdôležitejších faktorov, prečo je potrebné hudbu Astrofaesu vnímať dôkladnejšie. Spolu sedem skladieb nám bude vyše tri štvrte hodiny prinášať predstavenie black metalového umenia. Vydavateľstvo Supernal Music sa postaralo o kvalitnú zvukovú nahrávku, čím umocnilo zážitok mystickej prechádzky myšlienkou, formy a podstaty.

Do tohto albumu nás uvedie mystické intro industriálneho prostredia, ktoré sa po necelej minúte zmení v dokonalú sypačku. Fanúšikom Astrofaesu, už známe klepačky nebudú žiadnou novinkou, no pre tých, čo ešte nemali s touto kapelou česť, to bude hlavným vodítkom rytmiky a melódie. Jednoduché gitarové riffy sa na prvý pohľad zdajú nudné, no práve v tomto Thurios vyniká, pretože ich rýchlou obmenou navodí vynikajúcu atmosféru. Ukrajinský black metal má svoje zaujímavé črty, jedna z nich môže byť aj špecifický vokál Thuriosa, ktorý sa podieľa na viacerých hudobných projektoch. Priam netypický vokál pre black metal, ktorý nemôžme definovať ani ako death metalový growl nás sprevádza počas celého albumu. V mnohých kapelách podobného razenia sa zabúda na nástroj, ktorý väčšinou nieje počuť, no keby tam nebol tak by nám chýbal. Hovorím o basgitare, ktorú je práve na albume Idea, Form Essence... veľmi dobre počuť. Vyniknutie basgitary si môžme v plnej nádhere vychutnať v piseni And Swallowing The Foam Of Fury In The Rage. Táto skladba je jedna z tých, ktoré sa nesú v strednom tempe, za rytmického pochodu bicích, pri konci však dostávame ďalšiu zmenu v podobe klasického klepačkového nášupu. O zmeny na tomto albume nieje núdza, premeny medzi stredným a rýchlym tempom, prichádzajú pomerne často, bez toho aby ste tušili, kedy to na vás vybehne. Predposledná pieseň Conspiracy Of Silence je pravý agresívny výjav, táto inštrumentálna skladba sa nesie v rýchlom tempe s permanentým nášlapom, ktorý v niekoľko sekundových pasážach striedajú prechody, pričom sa vždy zmení melodika gitár. Tento vynikajúci postup, urobí aj z toho najmonotónnejšieho songu, pecku do vašich sluchových ústrojov. Záver prichádza v podobe skladby In The Fog, ako pomalého ukludnenia na koniec, kde vás gitarové melódie uvedú do pocitu absolútneho odpočinku. Z pomalého úvodu poslednej skladby k vám bude hmlisto prehovárať tajomný vokál Thuriosa a vy len budete načúvať posledným myšlienkam, zahaleným rúškom tajomstva.

To na čom však Astrofaes stavia je atmosféra, ktorou vás vtiahne do hlbokých myšlienok. Ani si neuvedomíte hypnotického účinku bicích v kombinácii s melodickými gitarami, pretože temný vokál priam z hlbín pralátky existencie k vám prináša posolstvá vyšších hodnôt. Astrofaes nikdy nebol a ani nebude kapelou na jedno vypočutie, tak isto to platí aj o diele Idea, Form Essence.

Ak sa obzrieme vôkol seba všade uvidíme tie prehnane agresívne kapely, ktoré svojou pózou len robia hanbu black metalu, tak si len vydýchneme, že tu máme aspoň kapely ako je Astrofaes a ľudí ako je Thurios, ktorých myšlienky siahajú niekde do úplne iných dimenzií. Práve preto je aj Idea, Form Essence... albumom nie pre každého.

Hodnotenie: 79%

Napísal: Goryvlad

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára