štvrtok 2. septembra 2010

Igric - Nárek Dávnych Hviezd (demo 2007)


Dlhé a ťahavé piesne, jednoduché melódie častokrát inštrumentálne podané. Tak by som charakterizoval ambient/black metal, ktorý má svoje zastúpenie aj v domácej scéne. Táto hudba nesie zväčša pochmúrnu atmosféru, či prechádzku mysľou v zasnených tónoch klávesov. Jedným z ambientovo/black metalových projektov na Slovensku je Igric, jednočlenný projekt človeka, ktorý nesie rovnomennú prezývku Igric a taktiež má na svedomí projekty ako Alatyr, či Einsamtod.
Igric je však výnimkou v tom, že nemá doposiaľ žiadny oficiálne vydaný album. Jeho produkcia obsahuje štyri nevydané demá, z ktorých tri len nedávno uverejnila Tryzna productions ako „free download“. Demonahrávka z roku 2007 Nárek Dávnych Hviezd, bola jedinou dostupnou, preto som sa rozhodol napísať o tomto počine niečo viac.

Nárek Dávnych Hviezd obsahuje tri skladby v celkovej dĺžke tridsaťpäť minút. Ako jediná z demonahrávok má aj svoj cover, pričom nikdy nevyšla v pevnej podobe, takže obal môžete zahliadnuť len na internete.
Kedže sa jedná o inštrumentálnu nahrávku, nemôžme diskutovať o textoch či tematike. Jedinou nápovedou nám môžu byť názvy skladieb, ktoré by som charakterizoval ako výpoveď vnútorných pocitov, či dlhé rozjímanie nad prírodou.

Prvá skladba s rovnomenným názvom Nárek Dávnych Hviezd, je počas prvých dvoch minút ambientným introm, potom sa dostáva k slovu gitara i programované bicie. Hlavnú melódiu však nesú klávesy, ktoré sú perfektne atmosfericky podané. Zvuk je však nekvalitný, čo dodáva undergroundovú atmosféru, no pri žánry ambientného black metalu by som uvítal čistejšie gitarové linky. Programované bicie niesu tak veľkým problémom keďže sa nesú v pomalom tempe a stále držia jeden rytmus. Pomalé a uspávajúce melódie vás zavedú priamo ku hviezdam pričom melódia tejto skladby sa vám vryje do pamäti. Druhá skladba s názvom Nekonečný Chlad, začína znova ako intro, pričom celé to pripomína zimný večer hlboko v tmavom lese. Ochvíľu na to nadviažu klávesy a v pozadí znejúca gitara, všetka jemnosť sa vytratí pri nástupe chladne znejúcej distortion gitary. Táto skladba korešponduje so svojím názvom, pretože pri jej počúvaní si predstavíte zimu bez konca. V poslednej skladbe Ozveny Paromovej Dúbravy, spoznávame pohanský motív. Ako aj v precházajúcich dvoch skladbách, začína táto pieseň introm abstraktného charakteru. Po rozplynutí však prichádzajú ráznejšie a agresívnejšie gitary v rýchlejšom tempe za doprovodu klávesových efektov. V tejto piesni dominuje gitarová melódia čo je presným opakom skladby Nárek Dávnych Hviezd.

Toto demo jednoznačne stojí za vypočutie i napriek jeho zlej kvalite zvuku, ktorá z časti kazí dobre navodenú atmosféru na posluch ambientných melódií. Ako väčšina jednočlenných projektov i Igric využíva automat, čo v mnoho prípadoch pôsobí dosť umelo. Ak by bola táto demonahrávka spracovaná vo väčšej kvalite, odstránil by sa tak dojem umelých klávesov i bicích. Je však veľká škoda že Igric nevydal toto demo do pevnej podoby tak ako to urobil s plnohodnotnou nahrávkou Alatyru, ktorá sa ujala na domácej i v zahraničí, pretože potenciál mu určite nechýba. Takže ja len dúfam, že v budúcnosti už uvidíme plnohodnotnú nahrávku tohto projektu.

Hodnotenie: 65%

Napísal: Goryvlad


Myspace

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára