pondelok 17. januára 2011

Biały Viteź - Kiedy Wiatr Rozwieje Prochy (Demo 2010)


Biały Viteź je nový projekt na scéne tvorený už viac menej skúsenými muzikantmi. Názov skupiny znamená biely orol, ktorý je poľským národným znakom a symbolom hrdinstva a patriotizmu, čo výborne vystihuje hudbu skupiny. Koncom minulého roka vyšlo tomuto telesu Promo, ktoré bolo začiatkom tohto roku znovu vydané pod názvom Kiedy Wiatr Rozwieje Prochy. Toto demo obsahuje 4 skladby spolu s introm a outrom plné svižného pagan/black metalu no i inštrumentálnej ľudovej hudby. Na doske nájdeme typické gitarové linky dopĺňané mnohými ľudovými nástrojmi od akustickej gitary po gajdy. Vokál na doske je čistý hrubý mužský a taktiež aj drsnejší harsh.

Demo otvára inštrumentálne intro hrané gajdami, ktoré doprevádza gitara a bubny no k slovu sa dostane aj čisto ambientná pasáž. Na začiatok môže byť, po intre prichádza skladba s názvom Odejść By Wiecznie Żyć, na ktorej začiatku sa ocitnete na starovekom bojisku pri burácaní rohov, po ktorých nasledujú veľmi chytľavé a podarené melódie a obidve vokály ktoré sa výborne dopĺňajú. Piesni nechýba energia a obsahuje aj pár zvratov, vďaka čomu sa stáva skladba dobrým predpokladom do budúcna. Negatívum na skladbe je asi len zvuk, hlavne gitary, ktorý by určite mohol byť lepší, keďže gitarové riffy znejú dobre ale k zvuku sa dostaneme neskôr. Druhá skladba Wieczny Ogień obsahuje čisté mužské spevy, dobre prevedené sťa spevy bojovníkov na vojnovej výprave, no človek márne čaká, kedy sa skladba rozbehne, tak ako začala tak aj končí a s ňou sa končí aj toto demo krátkym outrom s tradičnou melódiou ľudových nástrojov.

Demo Kiedy Wiatr Rozwieje Prochy je príjemným skoro sedemnásť minútovým počúvaním, ktoré ale obsahuje len jednu metalovú skladPublikovať príspevokbu, čo je ale málo na zahasenie smädu bažiaceho poslucháča. Kameňom úrazu je zvuk, na ktorom určite treba popracovať no na druhej strane vokály sú prevedené naozaj dobre a vyvolajú dobrý dojem, čo sa dá povedať aj o ľudových nástrojoch. Demo ale po vypočutí svojou krátkosťou nestihne zanechať hlbší dojem a preto zostáva čakať, čo zaujímavé Biały Viteź vyprodukuje nabudúce.

Hodnotenie: 60 %

Napísal: Zoreslav

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára