pondelok 11. októbra 2010

Graveland - Cold Winter Blades (2010)


Po dvoch posledných vydaniach dlhoročnej poľskej stálice - kapely Graveland (EP Wotan mit mir a album Spears of Heaven) bolo možné v tábore poslucháčov počuť výhrady a kritiku na adresu muža stojaceho za menovaným projektom, Roba Darkena. Ako dlhoročný fanúšik tejto veličiny epického pagan (black) metalu musím pripustiť, že išlo o výhrady aspoň sčasti oprávnené, keďže uvedené vydania je ťažko označiť ináč ako nemastné-neslané. Preto som aj k dnes recenzovanému materiálu, ktorým je najnovšie EP-éčko Cold Winter Blades, pristupoval s ľahkou skepsou. No už na úvod recenzie musím povedať, že si ma toto EP nielen získalo, ale aj rozohnalo všetky moje pochybnosti o kvalite budúcej Darkenovej tvorby. Osobne sa domnievam, že ide o najsilnejší Gravelandom vydaný materiál od skvostného Fire Chariot of Destruction a dôkazom toho je fakt, že počúvaním CWB som v poslednom čase strávil nejakých tých pár hodín.

Po štýlovej stránke sa toho veľa nezmenilo, Graveland pokračuje v smere naznačenom predchádzajúcimi vydaniami. Pravdupovediac, žiadnu prevratnú zmenu som neočakával a ani nemyslím, že by ju poľská kapela potrebovala. Problémom posledných albumov nebol štýl, ale nepresvedčivé melódie a kompozícia zaváňajúca únavou. Predsa je však znova badateľný o čosi väčší odklon od blackmetalovej minulosti, dnešný Graveland možno označiť ako stopercentný pagan metal. Najlepšie si to môžeme všimnúť na azda najvydarenejšej skladbe albumu, tretej v poradí – White Winged Hussaria, na ktorej celkovom vyznení sa iste prejavil aj fakt, že ide o tribute kapele Honor.

Z ostatných skladieb stojí za vyzdvihnutie predovšetkým úvodná In the Morning Mist, ktorá má všetko, čo má dobrá skladba od Gravelandu mať: priam wágnerovskú monumentálnosť, silu a heroický pátos. Nesporné kvality má aj bojovne znejúca Spear of Wotan. Päticu piesní dopĺňajú kompozície In the beginning of Time a remixovaná verzia piesne Dance of Axes of Swords z vyššie spomínaného „Ohnivého vozu...“ Skladba je to kvalitná, nepopieram, ale nepostrehol som žiadne výrazné zmeny, ktoré by vysvetľovali jej zaradenie na toto EP, snáď len vyplnenie patričného časového úseku.

Zaujímavé sú zmeny zvukovej stránky Gravelandu. Gitary sú zatlačené trochu do úzadia, pričom do popredia sú postavené klávesy a chorály. Stojí tu za povšimnutie, že sa do Gravelandu postupne dostávajú vplyvy druhej Darkenovej kapely, neoklasického soundtracku, nesúcom názov Lord Wind. Zmenil sa aj zvuk bicích, ktoré sú buď živé, alebo tak aspoň znejú. Myslím si, že tento fakt značne pridal celej hudbe na dynamike.

V záverečnom zhrnutí hodnotím tento album ako veľmi vydarený a podľa mňa sa Darken znova o kúsok priblížil k cieľu, pretože ním produkovaná hudba presahuje kritériá metalového žánru. Osobne sa teda teším na jeho budúce hudobné výtvory, ale pri percentuálnom vyjadrení zrážam body za pieseň, ktorej zaradenie vyvoláva menšie rozpaky. Fanúšikovia Gravelandu by si toto EP nemali nechať ujsť.

Hodnotenie: 85 %

Napísal: Draconis

1 komentár: