pondelok 25. júla 2011

Glaurung - Black Visions (2011)


Pred nedávnom bola oslovená naša redakcia na recenzovanie zatiaľ posledného titulu od mladej slovenskej skupiny Glaurung. Glaurung predstavuje zatiaľ poslednú vlnu slovenských skupín, ktoré neostali len pri myspace profile, ako to väčšinou býva, ale posunuli svoju tvorbu i na podomácky vydané demo snímky. Za svoju hudobnú kariéru má zatiaľ skupina okrem recenzovaného dema ešte jedno splitko so spriaznenou skupinou Surt, ktorá už bola na našich stránkach recenzovaná. Poďme sa teda pozrieť čo ponúka debutové demo Black Visions.

Na úvod spomeniem niekoľko základných informácií. Nachádza sa tu 6 skladieb z ktorých predstavujú dve skladby covery od Mayhem a Root. Vlastná produkcia predstavuje štyri skladby, z ktorých jedna začína klávesovým introm v podaní hudobníka skrývajúceho sa pod menom Enthermontth. K obalu dema sa vyjadrovať radšej ani nebudem, pretože predstavuje typický lesný motív, ktorého viarianty sme mali možnosť vidieť nespočetnekrát.  Hneď na úvod spomeniem obrovské plus skupiny Glaurung, a to sú živí hudobníci. V poslednej dobe sme zahltení množstvom automatových skupín, ktoré sršia umelosťou, a preto počuť niečo nové a zahrané na nástrojoch je veľkým osviežením. Z hľadiska zvuku je počuť, že sa chalani snažili evidentne vytiahnúť maximum a musím povedať, že oceňujem ich snahu. Každý nástroj je zreteľne počuť, no špecifická skúšobňová atmosféra sa samozrejme nevytratila. Hráčske výkony by som hodnotil veľmi striedmo, svetlé momenty prehlušuje úplna tma. V tomto prípade mi nevadia ani tak gitara či basa, no neschopnosť bubeníka zvládnuť tie najzákladnejšie veci ako presný prechod je až ubíjajúca. Pričom je evidentné, že sa snažia i bicie, ktorých najsilnejšie momenty predstavujú práve klepáky, no v pomalších pasážach, ktorých je na deme neúrekom je takpovediac nepoužiteľný a likviduje viaceré zaujímavé momenty svojou nepresnosťou. Spev by som hodnotil veľmi priermerne, no viac by som uprednostil niečo viac choršie, pretože podobných vokálov je dnes v black metale neúrekom. Ku gitare a base nemám v podstate na tomto deme žiadne výhrady, ak som aj našiel niaky slabší moment  neprišiel mi až natoľko rušívý, aby kazil celú kompozíciu. Toľko z hľadiska hráčskych výkonov, poďme sa pozrieť na vlastnú tvorbu skupiny Glaurung. V prvom rade by som absolútne vynechal tzv. intro, ktoré je tak neskutočne umelé, že absolútne kazí celkový dojem. K zvyšným skladbám nemám veľké výhrady, nachádzajú sa tu zaujímavé momenty, ale i viaceré zbytočné, ktoré sa mohli kľudne vyhodiť. Skladby sú dynamické a ponúkajú viaceré melodické pasáže, ale nechýba im i black metalová tvrdosť. Z celkového hľadiska by som ich hodnotil priemerne až miestami nadpriemerne. Z tých najzaujímavejších by som spomenul skladby  „Inferno Maniphesto“ a „Sign of True Hate“. K posledným dvom coverom nieje čo dodať je to povinná jazda skupiny Glaurung.

Black Visions predstavuje z obsahovej stránky v celku zaujímavý počit, ktorý má však obrovské diery v niektorých hráčskych výkonov, ktoré podkopávajú celkový dojem. Oceňujem však snahu a pevne dúfam, že vytrvalou prácou to skupina Glaurung dotiahne ešte oveľa ďalej než je toto demo. Potenciál tu určite je, len je zatiaľ ešte niekde v hĺbke skrytý a čaká kým ho samotní členovia objavia a naplno rozvinú.

Napísal: Blutkrieg

Hodnotenie:  45 %

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára