sobota 18. decembra 2010

Viter - Dzherelo (EP 2010)


Nie je to dávno, čo undegroundovú scénu obletela správa o odchode Viterzgira z ukrajinskej folk black metalovej formácie Kroda. Potom, čo sa situácia okolo odchodu ukľudnila, vyšli na svetlo informácie o vzniku nového hudobného telesa s názvom Viter. Metalová verejnosť bola nedočkáva, čo nové prinesie skupina hudobníkov okolo Viterzgira a v akom smere sa posunie od žánrovo tvrdšej Krody. Viterzgir nenechal na seba dlho čakať a postupne vypúšťal na Youtube video upútavky na nové EP. V závere tohto leta sa podarilo zhmotniť tvorbu v Casus Belli Musica a tak vyšiel prvý materiál tejto ukrajinskej folk metalovej kapely pod názvom Dzherelo. Našej redakcii sa v tomto období podarilo ako prvej spraviť rozhovor s Viterzgirom v ktorom osvetloval samotný vznik, tvorbu a vydanie tohto EP. Poďme však na samotný materiál.

Dzherelo už od prvých minút dáva tušiť, že pôjde o niečo nové v rámci doterajšej Viterzgirovej tvorby, no zároveň jasne cítiť odkaz predchádzajúcej folkovej tvorby na materiáloch Krody. V prvom rade si treba uvedomiť, že Dzherelo nepredstavuje pokračovateľa black metalovo ladených albumov Krody, ide skôr o spojenie folku a metalu, nie však  na spôsob tvorby kapiel ako Hromovlad, Žrec či Arkona, ale skôr o príklon k progresívnejšej tvorbe kapely Negura Bunget a jej albumu Om. Jasné náznaky odkazu na tvorbu Negury Bunget cítiť či už v skladbách ako Vidrizh alebo Krov Tikae. Nejde však o kopírovanie Negury Bunget, skôr len o veľmi podobný spôsob kompozícií, ktoré plynulo prechádzajú do typických kompozičných postupov Viterzgira, ktoré mi miestami pripomínajú debutový album Krody, Cry to Me, River... . Na EP, môžeme nájsť i pasáže, kde sa dáva väčší priestor na folkové nástroje, no i pasáže, kde naopak idú do popredia gitary. Z hľadiska dynamiky Dzherelo ponúka skôr stredné tempá, na ktoré sme zvyknutý z posledných albumov Nokturnal Mortumu, no miestami prechádza i do rýchlejších pre black metal typických klepáčov. Vokál je čistý, scream by sa v tomto prípade absolutne nehodil, z hľadiska zvuku nemám čo vytknúť, ani z hľadiska hráčskych výkonov. Veľký prínos vidím v rozmanitom využití folkových nástrojov v čisto folkovej skladbe Sny Hmar. Kým Negura Bunget dáva dôraz v podobných skladbách skôr na kláves, Viter vsádza skôr na folkové nástroje, miestami navodzuje až jemne orientálnu atmosféru a plynulo sa vracia k tomu, čo je pre ukrajinskú scénu veľmi príznačné, a to  ukrajinský folklór. A práve folklór je ten hlavný spojovateľ, ktorý charakterizuje dnes spomínané štyri kapely – Viter, Kroda, Negura Bunget a Nokturnal Mortum. To čo je charakteristické pre tieto kapely je práve inšpirácia vo folklore, a keďže podstata východoeuropského folklóru vychádza aj z kultúrneho dedičstva karpatského oblúku, ktorý začína v Rumunsku a končí v Českej republike a ovplyvnil materiálnu a duchovnú kultúru národov žijucích v tejto oblasti, je zaujímavé sledovať jednu a tú istú inšpiráciu v štyroch hudobných telesách.

EP Dzherelo, predstavuje spojenie ukrajinského folklóru a metalu, ktorý je pre ukrajinskú scénu veľmi príznačný. Pre fanúšikov poslednej tvorby Negury Bunget či Nokturnal Mortumu bude predstavovať príjemné prekvapenie a určite v nej nájdu svoje sympatie. Jednoznačne toto EP odporúčam, keďže kvalita ukrajinskej scény v posledných rokoch len rastie a skupina Viter je toho samotným dôkazom.  

Hodnotenie: 80 %

Napísal: Blutkrieg

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára