nedeľa 31. októbra 2010

Evil - Devil´s Obsession (Demo 2010)


Ak sa chceme rozprávať o slovenskom undergrounde určite nemôžme preskočiť kapelu Evil. Hneď v úvode opravím prípadné nedorozumenia, tu naozaj nejde o kvalitatívne slabšiu produkciu brazílskej skupiny s rovnakým menom, ale jednu z tých zaujímavejších a známejších mien na našej domácej scéne. Z ešte bližších informácií môžem spomenúť, že človek čo stojí za touto skupinou je Dlog, známy aj z kapiel ako Slavigrom, Warmarch a Oldblood. Evil má na svojom konte od svojho vzniku veľké množstvo rôznych demáčov a splitiek a už od prvého okamihu musí každému udrieť do očí, že kapela Evil je synonymom rýdzeho undergroundu. O predchádzajúcich materiáloch je ťažké polemizovať, keďže lineárne prezentujú tvorbu tejto skupiny, jej postupný vývoj, poďme preto na posledný materiál Devil´s Obsession, ktorý ukazuje súčasný stav kapely Evil. 

Poďme rovno na samotné demo. Ako prvú vec musím hneď v úvode vytknúť samotný obal albumu. Osobne pre mňa ide o prvé aj posledné zlyhanie na tomto deme. Dosť silná gýčovosť a žiadna originalita, ktorá by lepšie prezentovala toto dielo a dodala mu tak určitý punc jedinečnosti. Nielen hudobná, ale aj vizuálna je prvá a zásadná chyba, ktorú si myslím Dlog opätovne opakuje na svojich demáčoch. Je to veľká škoda, keďže tak ako v prípade iných kapiel a to nielen zo Slovenska, ktoré majú určitý tvorivý potenciál sa výsledný efekt sprzdní práve nedotiahnutím vizuálnej stránky celého umeleckého diela. Tak ako som spomínal, v tomto prípade ide o prvú a jedinú chybu celého tohto dema. Hudobná stránka je absolútne dokonalá v rámci žánru aký produkuje Dlog. Údernosť od prvej minúty, agresivita, špecifický zašumený zvuk dostávajúci poslucháča priamo ku koreňu samotného žánru. Nemať informácie o tejto kapele, povedal by som, že ide o nórsku alebo francúzsku produkciu. Z hľadiska našej scény musím povedať,  že to čo počuť na týchto troch skladbách je tá najpodzemnejšia vec, ktorú zatiaľ naša scéna vypustila do svojich kalných vôd. Celkový zvuk nástrojov je prispôsobený produkcii, bicie sa držia v pozadí no netreba podceňovať ich silnú agresivitu,  hutnosť gitár ide dopredu, riffy niesú nudné a držia koncepciu všetkých skladieb vysoko nad priemerom. V tomto prípade musím uznať, že Evil ide od dema k demu kvalitatívne vyššie. Je len veľkou škodou, že nemáme možnosť počuť celý album takýchto skladieb, keďže je to naozaj lahoda pre uši. Veľkou devízou je pre mňa spev, ktorý ma absolútne dostal. Hlavne v skladbe Devil´s Obsession je to proste niečo unikátne. Jediný prívlastok, ktorý ma v tomto prípade napadá je anhilácia. Naozaj veľmi skvostné a konkurencie schopné aj v zahraničí. 

Komplexne hodnotím toto demo veľmi pozitívne, ako absolutnú nádej pre náš underground. Kým v kapelách ako Concubia Nocte, Ancestral Volkhves, Algor či Karpathia sa vsádza skôr na atmosféru, čistý zvuk či tématickú a hudobnú rôznorodosť v podobe použitia rôznych folkových nástrojov a klávesových aranžmá, Evil je reprezentant čistého black metalu bez prikrášlenia, plný surovosti a čistej agresivity, presne to, čo slovenská undergroundová scéna potrebuje. Jednoznačne, ak preferujete underground vo svojej prvotnej forme, Evil je tou správnou voľbou. 

Napísal: Blutkrieg

Hodnotenie: 85 %

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára