nedeľa 8. augusta 2010

Warxath - When the Stars Begin to Fall (Demo 2010)


Pretože ani domáca scéna nespí, pozrieme sa dnes na čerstvú novinku – debutové demo kapely Warxath, bočného projektu jednej z najznámejších slovenských blackmetalových kapiel Ancestral Volkhves, ktoré pred niekoľkými týždňami vydala tiež ako svoju prvotinu Tryzna Productions. Tento materiál obsahuje tri piesne, ktorých celková dĺžka dosahuje necelých pätnásť minút.

Ak mám na úvod podať základnú charakteristiku, musím povedať, že Warxath nezaprie istú podobnosť s Ancestral Volkhves, no znie o čosi viac „švédsky.“ Predovšetkým prvé dve piesne (Anno MMVI a Illumination) nám ponúkajú štýl pomerne blízky „Ancestral-u,“ teda rýchly melodický black s našľapanými bicími a využitím zdvojených gitarových melódií, a ak som spomínal švédsku scénu, snáď obstojí porovnanie s kapelami ako Dawn, Vinterland alebo Mörk Gryning. Zmenu prináša posledná pieseň (Midnight Pain), ktorá začína akustickým introm a ďalej sa nesie v pomalšom tempe. Aj ona je však založená na podobných melodických postupoch ako zvyšok materiálu, takže celkový ráz dema skôr dotvára, akoby ho rozbíjala.

Bicie zabezpečuje, ak sa nemýlim, automat, ktorý je dobre rytmicky zvládnutý a dobre zakomponovaný do výsledného zvuku. Hudba je postavená na dlhších gitarových melódiách bez výraznejšieho využitia disharmonických prvkov, a podobne ako u spomínaných švédskych kapiel aj tu je poznať ľahký náznak vplyvu heavy metalu či melodického deathu. Gitary po technickej stránke predstavujú slušný štandard žánru, no bez nejakých vyslovene technicky náročných pasáží, akými sa zvykla svojho času prezentovať napríklad ďalšia švédska ikona Dissection. Blackový vokál, pri ktorom bolo do veľkej miery použité skreslenie, je chvíľami efektne doplňovaný čistým spevom.

Zvuková stránka má svoje nedostatky (zvuk je mierne rozostrený a kde-tu nám to aj pekne zašumí), ale nič sa neskrýva v hluku, všetko, čo má byť počuť, naozaj aj počuť budete a netreba zabúdať, že tu pred sebou máme demo blackmetalovej kapely a nie nový album Madony.

Forma prezentovaná na tomto debute teda nie je nijak nová, ale nemáme tu pred sebou žiadnu lacnú kopírku či bezduchý výpredaj – technicky aj kompozične je všetko primerane zvládnuté, melodicky zaujímavé riffy na seba logicky nadväzujú, čo vytvára príjemne počúvateľný celok. K spokojnosti chýba len nejaký prekvapujúci a svojský prvok. Myslím, že pre Warxath bude v prípade ďalšieho pokračovania do budúcnosti hlavnou úlohou práve nájsť si vlastnú tvár, aby sa nestratili medzi mnohými kapelami, ktoré (hoci často na podstatne nižšej úrovni) produkujú hudbu podobného razenia. Debutové demo každopádne potvrdzuje rastúci štandard slovenskej black metalovej produkcie a pre slovenských fanúšikov vyššie uvedených kapiel (vrátane Ancestral Volkhves) bude aj vzhľadom na jeho dostupnosť vítaným príspevkom do zbierky metalových albumov.

Hodnotenie: 60%

Napísal: Draconis


Myspace

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára