pondelok 18. apríla 2011

Perunica a Beltine Fest - 16. 4. 2011


Tak sme sa teda dočkali šiesteho pokračovania známej Perunica Fest, ktorá bola tentokrát spojením s Beltine Fest Tour. Toto zaujímavé spojenie nám pripravilo štvoricu zahraničných kapiel zo susedného Česka a Maďarska spolu s chorvátskym zoskupením Stribog. Klub sa začal pomaly zapĺňať a ľudia sa zbiehali najmä okolo stánku Murderous Production, ale aj výrobkov od šikovného umelca s dobovými výrobkami, Paľa Francúza a dvoch nadaných slovenských dievčín, ktoré prišli predať pár zaujímavých kúskov zo svojej tvorby.

Ako prví sa nám predstavili Niburta, mladá kapela z Maďarska hrajúca folk metal kombinovaný s metalcorom a melodickým death metalom. Na pódiu sa začala objavovať široká škála ľudových nástrojov ako koncovka, gajdy, husle, i kobza. Akonáhle však Niburta spustila svoje prvé melódie, bolo počuť, že sa jedná o mladé zoskupenie, ktoré toho ešte nemá veľa za sebou. Nástrojov bolo veľa a miestami neboli zladené. Kapele nemôžem uprieť snahu, no tú však pochoval zvuk, pretože speváčku nebolo absolútne počuť a čo vyznie asi najbizarnejšie je fakt, že takmer všetko prehlušovali husle, ktorým vypadával kábel. Pri skladbe Forgotten Path si kapela na post speváka zavolala Radalfa z Cruadalach, no ani ten so svojím energickým vystúpením nerozhýbal publikum. Niburta však pôsobila sympatickým dojmom a ľudové pasáže a motívy ich krajiny sa počúvali veľmi dobre, vedel by som ich predstaviť oddelené od ich metalcorovej stránky. V štádiu hľadania sa je kapela na dobrej ceste. Nech robia dobré meno ich krajine a ľudovej tradícií!

Nasledovala malá prestávka na občerstvenie a debatu s priateľmi zatiaľ čo sa na pódiu pripravovali českí Cruadalach, ktorých som v tento večer mal možnosť vidieť už po tretí krát. Nazvučenie početného klanu chvíľu trvalo a tak sme pili a debatovali ďalej.

Cruadalach vo svojom tradičnom keltskom image pritiahli viacej ľudí a bolo poznať, že na Slovensku majú svojich fanúšikov. Hudba veselá, počúvateľná, možno nie podľa môjho gusta mi prišla miestami trochu gýčovitá. To je ale len môj osobný dojem z podobných keltských hopsačiek. Nástroje poslúchali a konečne bolo počuť i píšťalky a dychové nástroje. Tu je na mieste aj kritika, ktorej sa určite nevyhne spev. Ten bol zlý, zlý a ešte raz zlý. Čisté vokály nula bodov a extrém vokál taktiež žiadna sláva. Radalfove energické vystúpenie zapríčiňuje jednu vec - nestíha s dychom. Na koncerte býva zábava na prvom mieste, ale skákanie do publika a následné vyskakovanie na pódium dáva zabrať. Preto si však kapela musí uvedomiť, že aj hudobný výkon by mal byť dôležitý a jeho časťou je i spev. Táto takzvaná show mi niekedy príde už obohraná a trošku vtieravá, čo kazí dojem celej kapely. Z ich repertoára zazneli piesne ako Pramen Epony, Golden Times, Morrigan, ale i novinky ako Heavenly Forge, Occident Sun a nakoniec i stará známa Zlatovláska. Ľudia sa bavili a čas nepustil, pretože klub má obmedzenú dobu hrania. Na margo Cruadalach by som chcel dodať - priviažte na koncertoch Radalfa, nech sa aspoň pokúsi spievať čisto.


Headliner večera sa začal pripravovať a neboli ním nikto iní ako chorvátsky Stribog. V kapele sa od vydania full albumu U Okovima Vjecnosti udialo niekoľko personálnych zmien, tou najväčšou bola asi výmena speváčky Anny s veľmi kvalitným hlasovým prejavom. Jej nástupníčka Tea, ktorá je na stránkach myspace písaná ako session member sa ujala tejto úlohy. Stribog sa predstavil v tzv. barbarskom-bojovom image, no niektorí členovia kapely akosi nezapadali do kontextu. To však nieje tak podstatné, hlavná by mala byť hudba. Ten večer som od Chorvátov očakával najviac z celej koncertnej zostavy a oni moje očakávanie splnili. Chybu, ktorú by som mohol vytknúť je fakt, že rovnako ako pri Niburte bolo speváčku počuť veľmi slabo, a tak hodnotiť jej spev by bolo veľmi odvážne. Zahrali však vydarené skladby ako Rusalka, Remember With Pride, či Morana. Spevák Tomislav ďakoval publiku za burácajúcu podporu a my sme sa pri ich melódiách nadmieru zabávali. Nakoniec zložili poklonu a niekoľko fanúšikov ešte asi desať minút skandovalo "Striiiiiibog, Striiiiibog"!


Záver večera sa už blížil a posledná kapela boli moravskí Žrec, ktorých som rovnako ako Cruadalach mal možnosť vidieť už po tretíkrát. V klasickej zostave, v klasickom prevedení a so starými známymi piesňami roztočili poriadnu slovanskú tancovačku. Nový věk pohanský, Žertva i moja obľúbená balada Raráš Rakáša nesmeli chýbať v setliste kapely. Dočkali sme sa však i dvoch nových kúskov, z ktorých sa mi viac zapáčila pieseň 1066. Myslím, že Žrecu sedelo všetko ako má, teda spev, husle i ostatné nástroje zneli tak ako majú, len sem tam nebolo počuť píšťalku. Miesto pred pódiom sa mierne vyľudnilo, zostali hlavne tí čo Žrec ešte nevideli a ich verní fanúšikovia. Pieseň Listoczku Czerwenyj v podaní Žrecu zožala úspech a tým Moraváci ukončili aj svoje vystúpenie. Ľudia si nakoniec vyžiadali ešte jednu skladbu a po dohodne so zvukárom spustili cover od známej ukrajinskej kapely Nokturnal Mortum - Perun´s Celestial Silver, v ich prevedení Nebeské Stříbro Perunovo. 


Záver koncertu sa teda vydaril a ja môžem Waldemarovi znova poďakovať za príjemnú akciu. I keď to neboli tentokrát kapely, za ktorými by som sa išiel roztrhať, bol som rád, že som sa zúčastnil.

Napísal: Goryvlad

1 komentár:

  1. Hi!
    If you have more photos, please, can I ask you to send them at: balintkemeny@gmail.com

    Thank you very much
    Bálint/Niburta

    OdpovedaťOdstrániť