utorok 29. marca 2011

Skyforger - Kurbads (2010)


Lotyšských velikánov Skyforger určite pozná každý poriadny fanúšik kapiel východného BM. Skupina vydala minulého roku po dlhej 7 ročnej odmlke (ak nerátame znovu vydanie debutu Semigalls´Warchant) nový album nazvaný Kurbads. Materiál bol vydaný pod známym vydavateľstvom Metal Bladerecords a s jedenástimi skladbami zaberá necelých 50 minút počúvania. O albume istý čas pred vydaním kolovali reči, že novinka bude o dosť odlišnejšia od pôvodnej tvorby. Poďme sa teda bližšie pozrieť,čo je na tom pravdy.

Titulná skladba diela nesie názov CurseoftheWitch a už od začiatku nám je jasné, že toto naozaj nebudú typický Skyforger. Nosné melódie gitár sú ostrejšie s thrashovým zvukom a hneď od začiatku počujeme doslova heavy metalové vyhrávky, ktoré nemajú ďaleko od sóla. Pri počúvaní som si chvíľami dokonca nebol istý, či počúvam správnu kapelu. Presvedčil ma o tom až Petrov vokál, identifikačné znamenie bandy, nuž aj ten je tu akosi menej black metalový a viac ukričaný. Nasleduje pieseň Sonofthe Mare, ktorá bola uverejnená prv ako oficiálne vydanie albumu. Avšak nemyslím, že omylom, keďže pieseň má z môjho pohľadu celkom hitový charakter. Chytľavé melódie, typické ladné tóny ľudových nástrojov, v danom prípade hlavne gájd a originálny Petrov hlas ženúci celú skladbu vpred. Tretia v poradí TheNine-Headed je svižnejšia skladba a znova cítiť thrashový vplyv, gitary znejú akosi ťažšie. Naproti tomu oceňujem v piesni vynikajúci refrén spievaný dvojhlasom, vyvolávajúci bojovú atmosféru. Ďalšia skladba nesie názov BewitchedForest a je strednejšieho tempa, lež na povrch tu vyniká najmä vokál, ktorý ako som už spomenul má malé obmeny, ale predsa sa skvie a čo sa týka kvality, mu nie je čo vyčítať. V skladbe taktiež cítiť silnú inšpiráciu heavy metalom ako aj na celom diele.

V správnom čase prichádza zvrat v podobe folkovo ladenej In the Yard oftheFather´sSon. V nej však nedostávajú priestor ľudové nástroje, ale predovšetkým spev, aj v zborovej forme, jednako dôležitejší je v tomto prípade väčšmi text. Nasledujúce skladby tejto druhej polovice albumu na mňa pôsobia o dosť tvrdšie ako doterajšia tvorba ba aj ako doterajšie piesne na materiáli. Takisto je zreteľne menšie použitie folkových nástrojov. Šiesta skladba TheDevilslayer pôsobí príliš príliš trendovo a nehodí sa mi k Skyforger, osobne mi zopár elementov na albume vrátane týchto gitár príde aj ako pokus o prebitie sa na významnejšie priečky metalovej hudby, avšak je to len môj pohľad na vec. Nasleduje pieseň The Stone Sentinel, ktorá znie o čosi temnejšie, v hlave mi utkveli bicie, ktoré výrazne ovplyvňujú celú štruktúru skladby, ale na celom albume ich nie je možno kritizovať. Pri tejto skladbe tiež chcem spomenúť vokál, ktorý veľmi zaujímavo experimentuje a niekedy zasahuje až do death metalových sfér, no menej je niekedy viac a aj s experimentmi to netreba preháňať. Ďalšie skladby pokračujú v nasadenom tempe, In theUnderwold zaujme okrem iného skvelými gajdami, predsa však hlas znova zachádza miestami až do extrémov. Následná BlackRider mi príde trochu odfláknutá a ničím výnimočným nezaujme. Vzhľadom na celkom veľký počet skladieb mohla byť pokojne vypustená, keďže album nie je koncepčné dielo. V predposlednej skladbe TheLastBattle vedú ľudové nástroje, ktoré sa tu ukazujú v plnej kráse, pieseň sa nesie v strednom až pomalšom tempe, a jednako je nabitá energiou a je v celku príjemným prekvapením. Posledná skladba albumu Kurbads je coverom domácej kapely Opus Pro a znova obsahuje heavymetalové prvky.Tento „heavy“ dojem dotvára aj spev a hlavne počas refrénu. Skladba ale výborne pasuje k ostatku albumu a na koniec sa takáto „odpaľovačka“ dala čakať.

Kurbads by som stručne zhrnul ako výrazný odklon od doterajšej tvorby, avšak postupný vývoj kapiel je prirodzený a pánom hudobníkom sa nedá čo vyčítať, dupľom ak sa jedná o meno akým je Skyforger. Aj cez to sa však nájde na materiáli pár nedostatkov, ktoré by som rád zdôraznil. Prvý, a podľa môjho názoru aj najväčší nedostatok sa týka známeho príslovia „menej je niekedy viac“ , tohto sa týka aj nadmerné experimentovanie vokálu, ktorý je síce vynikajúci, no niekedy znie až neprirodzene a do tretice by som podotkol štruktúru skladieb, ktorá mi prišla trochu nesúrodá. Aby sa to vyrovnalo musím však spomenúť aj klady, ktorými sú určite ľudové nástroje, taktiež chytľavé melódie a aj po technickej stránke nie je kapele čo vytknúť. Album môže u stálych fanúšikov vyvolať rozpaky, naproti tomu si ním kapela istotne nájde pár nových prívržencov.

Hodnotenie: 79%

Napísal: Zoreslav

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára