štvrtok 3. marca 2011

Concubia Nocte - Sekerou Peruna a Kladivom Thora (2008)


Zoskupenie U.B.M.R v sebe ukrýva dosť značne kvalitných kapiel a projektov. Jedným z nich je určite aj Concubia Nocte, sformovaná v roku 2003. Kapela má na konte jedno demo a jeden plný album Sekerou Perúna a Kladivom Thora, ktorému sa budem venovať. Album bol vydaný v roku 2008 pod hlavičkou kanadského vydavateľstva Morbid Winter Records a obsahuje 8 skladieb, čo zaberá niečo cez polhodinu počúvania.

Prejdime ale k samotnej hudbe, dielo otvára titulná skladba Prologue- Večný Návrat, ktoré otvára ambientná pasáž, ku ktorej sa pripája gitara s príjemnou až hopsajúcou melódiou a neskôr aj flauta, ktorá výborne dotvára folklórny nádych skladby. Druhá skladba Zo Stromu Modla, z Modly Prach už obsahuje klasické BM gitarové riffy, ktoré sprevádzajú klávesy a v niektorých častiach aj flauta, ktorá pôsobí v určitých pasážach veľmi umelo. Atmosféra piesne je už temnejšia, avšak folklórnu príchuť stále cítiť. Vokál je na dobrej úrovni, no sem tam s jemnými medzerami. Tretia skladba Roh Velesa je znova skôr ľudovejšia, nosnú melódiu piesne má na starosti flauta. Podotknúť chcem ale výšky vokálu, ktoré sú v tejto skladbe pomerne kvalitne naspievané. Nasledujúca Zomrieť pre Život je vážnejšia skladba, avšak s výbornou atmosférou a celý čas sa nesie rýchlejším tempom, na konci ešte naberá na obrátkach a končí rázne ale honosne.

Zvrat prichádza v poradí piatej inštrumentálnej skladbe V Dávnych Časoch Dávno Dané, ktorá sa celá nesie v ambientnych melódiách pôsobiacich jemne melancholicky a skvelo pasujúcich aj k názvu skladby. Ďalšia pieseň Za Tej Najhlbšej Noci začína basgitarovým introm, ktoré však príliš rezolútne prechádza do rýchleho tempa gitár, jadro skladby je však výborné, konkrétne v tejto piesni ma upútal aj text. Tu je vhodné podotknúť, že lyrika na albume pojednáva, ako je zrejmé z názvu diela o odkaze našich predkov, no dotkne sa aj filozofickejších tém. Vráťme sa ale späť k skladbe na ktorej ma zaskočilo ukončenie piesne len dosť prudkým stíšením hudby, čo pôsobí dosť umelo a naliehavo. Siedma skladba je menovcom albumu a jednoznačne mu robí dobré meno, všetko šliape tak ako má až do konca a poslucháča zaujme silne chytľavá melódia, vytkol by som však príliš časté používanie činelov pri bicích, ktoré pôsobí miestami rušivo a takisto priamočiarosť skladby, keďže je najdlhšia z albumu vhodný by bol nejaký zlom v piesni avšak žiadneho sa nedočkáme. Album ukončuje skladba Epilogue- Laktibrada, kde znova oceňujem použitie ľudového motívu, skladba začína celkom dlhým avšak ľubozvučným introm, v ktorom atmosféru dopĺňa vytie vlkov, približne v polovici skladba naberá na tempe, znova rázne, no tentoraz to znie vhodne. Sprevádzajú nás príjemné melódie, hlas však škrieka priveľmi vysoko, čo občas znie neprirodzene. Táto skladba dielo ukončuje svižne no príjemne a ponecháva dobrý dojem z celého diela.

Zážitok z albumu by som zhrnul ako veľmi dobrý, materiál obsahuje chytľavé melódie, výbornú prácu nástrojov i vokálu a takisto príznačnú atmosféru. Nájdu sa však aj chybičky, spomenul by som najmä spomínaný neprirodzený zvuk flauty v niektorých zlomkoch, takisto zvuk má svoje negatíva avšak nástroje sa neprekrikujú a nie je to veľmi kritické. Album ako celok je jednoznačne veľmi podarený a kapela má určite predpoklad tvoriť kvalitnú hudbu ďalej.

Hodnotenie: 75 %

Napísal: Zoreslav

1 komentár: