piatok 31. decembra 2010

Rozhovor - Panychida 31.12. 2010




Panychida nedávno vydala svoj nový album Měsíc, Les, Bílý sníh, znova so Slovanskou tématikou.
Našich západných bratov som sa teda rozhodol opýtať na bližšie informácie ohľadom albumu, kapely, či iných vecí.

Zdravím našich západných susedov, dúfam že sa vám bude na moje otázky odpovedať s radosťou.
Panychidu v našich končinách nepozná tak veľa ľudí, mohol by si mi popísať prečo je to tak a trochu predstaviť kapelu, aby sme sa aj my Slováci oboznámili?

Také tě zdravím a taky všechny čtenáře Bes webzinu! Krátce tedy Panychidu představim. Jsme pětičlenná kapela se základnou v Plzni. Hrajeme si svůj „Paganized Metal“. Je to naše pomyslná škatulka, ve které najdeš vše, co tě napadne při poslechu naší muziky. Od blacku po folk. Každý z nás hraje kromě Panychidy minimálně ještě v jedné kapele, někdo i ve více. Snažíme se podílet na metalové scéně koncertováním a pořádáním festivalu Phantoms of Pilsen a pro všechny z nás je metal nedílnou součástí života.

A jak je to s naší „známostí“ na Slovensku opravdu nevím. Za celou dobu existence kapely jsme neměli možnost u vás vystoupit. Až zhruba před dvěma měsíci jsme hráliv Trnavě a v půlce ledna 2011 se chystá koncert v Banské Bystrici (díky tobě :) ). To, doufám nebude poslední koncert na Slovensku a snad se k vám podíváme častěji a snad o nás bude ve vašich končinách více slyšet.

Kapelu ste založili v roku 2004, aké boli vtedy myšlienky a čo ste chceli dosiahnuť? Ste spokojní s počinmi, ktoré ste doteraz vydali?

Kapela vznikla zprvu jako dvoučlenný projekt mě a bývalého zpěváka G.H.M. Tehdy vznikly první songy. Zajímala nás mytologie našich předků. Kombinovali jsme tato témata s naší vlastní fantazií. Tak se kloubily myšlenky textů s atmosférou hudby. Ctižádosti tenkrát moc nebylo, nepočítali jsme s tím, že se z toho projektu vyvine plnohodnotná kapela, která koncertuje, vydává desky, pořádá festivaly... takže s tím, co jsme dosud podnikli a vytvořili rozhodně spokojeni jsme!

Máte za sebou dva plnohodnotné albumy, pričom ste vystriedali niekoľko spevákov. Na debutovom albume hlas speváka pripomínal Abbatha z Immortal, nový mladík však priniesol zaujímavé oživenie, prečo toľko zmien?

Tolik změn samozřejmě nebyl záměr. Původní zpěvák viděl svojí budoucnost jinde, než v čele Panychidy a v dobrém odešel. My jsme samozřejmě chtěli pokračovat a proto jsme začali hledat nového frontmana. Dlouho se nám nedařilo. Na nějakou dobu jsme se dohodli s Markétou z pražské kapely Belligerence na dočasné výpomoci. Zapadla k nám skvěle, ale její angažmá bylo předem domluvené jako „na čas a konec“, protože je sama dost vytížená ve své domovské kapele. Hledání pokračovalo dál a po několika krocích do prázdna jsme šťastnou náhodou narazili na mladého nadějného a nadšeného zpěváka Vlčáka. Už je s námi asi rok a půl, nahrál zpěvy na novou desku a podílel se i na psaní textů. Jako s frontmanem jsme s ním naprosto spokojeni a zapadl i do party.

Prejdime k novému albumu, ktorý nesie názov Měsíc, Les, Bílý sníh, čo symbolizuje tento názov, myslím si, že je to metaforickejšie pojatie, alebo sa mýlim?

Název desky vzešel od kytaristy Honzy Vaňka, takže tvou otázku předávám dál:

Honza: „Ideálně symbolizuje ty krásné dny, které jsou teď venku. Pro mě. Co symbolizuje pro tebe, nechám na tobě. Každopádně si můžeš ještě domyslet, co symbolizoval pro Honzu Kapáka, který napsal titulní text až na motivy názvu alba ... pro každýho je to něco jinýho. Normální věc ... :-)


Rozdiely medzi debutom Paganized a novinkou sú výrazné, čo je však poznávacou črtou sú gajdy, kto vám nahráva tento nástroj, a ako prebiehalo celé nahrávanie nového albumu? Myslím, že ste prišli s niečím čo mnoho fanúšikov nečakalo.

Ty rozdíly vnímáme i my a jsme za ně rádi. Symbolizujou pro nás posun kupředu a ne stagnaci, či krok zpět. Byla by škoda nahrát druhý Paganized. Ačkoliv se ty dvě desky tolik liší, pořád je to Panychida, pořád jsme to my a je to slyšet nejen v pasážích s dudami. Nahrávání šlo hladce. V domácím studiu se vždycky pracuje líp. Tentokrát jsme si dali dost na čas s mícháním a masteringem. Věříme, že se to vyplatilo. Dudy a flétny nám podle mých not nahrála jako minule naše kamarádka Helča Petráková ze Strakonické kapely MaMuMa. Spolupráce s ní je skvělá – přijela, koukla do not, nahrála, hotovo :).
Jestli jsme tou deskou fanoušky překvapili, je jedině dobře. Byla by nuda vydat něco, co každý čekal :).

Měsíc, Les, Bílý sníh, obsahuje aj piesne, ku ktorým sú texty písané v staroslovienčine, ovláda niekto z vás písmo, ktorým je text napísaný a z akého dôvodu ste sa rozhodli pre takúto poctu našim dejinám?

Ano, náš baskytarista Talič se soukromě zabývá studiem slovanských jazyků, ačkoliv zaměření jeho univerzitního studia je z naprosto opačného pólu. Všem se nám nápad na texty ve staroslověnštině líbil a tak se Talič ujal psaní. Vznikly dva texty – O Orîlě i Zmîji a Alatyrî. Oba texty jsou Taličova originální veršovaná vyprávění o starých legendách. Pro mě osobně mají tyto dva songy svou zvláštní atmosféru. Jsem rád, že se to takhle podařilo. Připravujeme přiblížení textů posluchačům v podobě fonetického přepisu a překladu do češtiny a angličtiny.

Na albume sa nachádzajú aj chorálové vokály, ktoré dávajú piesni O Orile i Zmiji epický charakter, kto ich nahrával?

Tyto pasáže nazpíval náš další kamarád Lukáš Pavlovský. Skvělý talent! Člověk, který má v hlavě ladičku. Dostal opět noty, nazpíval a bylo hotovo a šlo se na pivo :). Jeho sbory se ozývají např. ještě ve Flaming Forests nebo v The Myth of the Eternal Return.

Ako som už spomenul, tak hudba prešla miernou zmenou a vo vašej hudbe sa objavili prvky rôznych žánrov. K čomu by ste najviac priblížili hudobnú stránku Panychidy, či názov paganized metal? Nepríde vám trend s ktorým sa vlna pagan metalu rozrástla, ako hlavný dôvod prečo ľudia zabúdajú na undergroundové kapely, ktoré tento štýl hrali už dávnejšie predtým?

Možná na nás měl ten zmiňovaný pagan metalový boom vliv při tvoření nové muziky. Snažili jsme se to s folkovými nastroji nepřehnat a držet se střízlivě snesitelnosti. Upřímně mě to přehánění některých kapel až znechucuje – touha znít folk/pagan uhopsaně za každou cenu. Myslím, že jsme tu hranici vkusnosti nepřekročili. Jsme především METALOVÁ kapela složená z metalových maniaků – to je věc, ze které vycházíme. Příměsi folku v metalu musí zůstat příměsemi, nepřevzít žezlo. Hrajeme „paganized metal“ a ne „metalized pagan“ :).


Nedávno ste odohrali turné so silnou nórskou zostavou medzi nimi aj legenda Taake, aké bolo toto turné a čo ste si odniesli z tohto zážitku? Máte radšej klubové koncerty alebo väčšie festivaly?

Celé turné s nimi jel náš Honza Vaněk, Panychida se připojila jen na koncerty v Trnavě a Plzni. Nicméně jsme měli možnost se s lidmy z Taake, Helheim, Vulture Industries i Sulphur seznámit a strávit s nimi nějaký čas. Zážitek pro mě, velkého fanouška Taake, byl nezapomenutelný. Vážím si, že se jim u nás v Plzni na našem festivalu líbilo!

Co je lepší – klubový koncert či velký festival? Pro mě mají obě varianty svoje kouzlo a člověka to vytrhne ze stereotypu. Přes zimu spousta klubovek, v létě nástup festivalů. Je to jako střídání ročních období :).

Je pravda, že ľuďom sa nezavďačíš, čo je však ešte smutnejšie sú koncerty, ktorých účasť je nižšia ako 80 platiacich. Vy sami organizujete Phantoms of Pilsen, aká je situácia u vás na druhej strane Českej Republiky?

Poslední ročník Phantoms of Pilsen pro nás dopadl skvěle. Vše šlo jak mělo. Obětovali jsme spoustu energie a prostředků do promotion a veškeré organizace. Navzdory našim obavám byla účast hojná, okolo 250 platících, skvělá atmosféra, kladné ohlasy. Přisuzujeme to dobrý konstelaci – kapely, cena, datum, místo, míra propagace... Předchozí ročník se tolik nepovedl. Měli jsme smůlu, že nám odřekly během týdne před akcí 3 kapely (toho 2 hlavní). Ale co se týče klubových koncertů, je situace v ČR podobná. Malých koncertů se všude koná spousta, lidé jsou přesyceni a to se projevuje na návštěvnosti.

Zima nás zastihla v jej plnej kráse, aký máš vzťah k tomuto ročnému obdobiu? Podľa slovanských ľudových povier majú v týchto dňoch zlé sily najväčšiu moc, ako vnímaš tieto veštby a vieru našich predkov?

Zimu mám rád pro její atmosféru. Všechno spí, hybernuje. Zvlášť, když je zima jako letos – měsíc, les, bílý sníh :). Co se týče mýtů našich předků, chovám k nim úctu, fascinují mě. Rozhodně to všechno vnímám po svém. Jsem technický typ, pro většinu věcí známe vysvětlení, takže na pověry nevěřím. Ale o mytologii se zajímám, baví mě o těch věcech přemýšlet...

Tak to bola moja posledná otázka, ja vám prajem za redakciu Besu všetko dobré do budúcna, posledné riadky sú vaše! Slava vám!

I my vám přejeme všechno nejlepší v roce 2011, uvidíme se 15.1. v Banské Bystrici! Těšíme se.

Sinneral & Panychida

Napísal: Goryvlad

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára