utorok 31. augusta 2010

Trollech - Jasmuz (2010)


Po dlhých štyroch rokoch vydala česká black metalová legenda Trollech nový plnehrajúci album, ktorý nesie názov Jasmuz. Novým počinom dávajú Trollech na známosť svetu, že na scéne existujú už jedenásť rokov, pričom do dnešného dňa vydali päť plnohodnotných albumov. Zoskupenie okolo Asury a Lorda Morbivoda, je veľmi známe i v našich končinách, takže kapelu samotnú netreba ďalej predstavovať. Trollech si za svojho pôsobenia na svoju stranu pritiahli mnoho fanušíkov, čakajúcich na príbehy z čarovne vymysleného sveta.

Novinka od našich západných susedov vyšla pod hlavičkou, už dobre známych nemeckých Ketzer Records. Jasmuz teda predstavuje novú nádielku lesného black metalu v takmer trištvrte hodiny hracej doby. Na úvod by som ešte rád opomenul zaujímavý obal, ktorý korešponduje s celou tématikou albumu. Prednú stránku zdobí samotný kováč Jasmuz, okolo ktorého sa točí celý príbeh, pričom jeho vyobrazenie je priam rozprávkové, čo v podstate naznačuje aj to, že Jasmuz je uceleným príbehom v zhudobnenej podobe. Trollech prešiel na novom albume k lepšiemu zvuku a tým pádom ku kvalitnejšej nahrávke. Čistejšie gitary, konečne počutelná basgitara a bicie takmer nezmenené...

Na začiatku albumu nás uvíta pieseň Moudrost Kovaře s melodickou vyhrávkou, na ktoré naväzujú rýchlo striedajúce sa black metalové riffy. Čo ma však prekvapilo hneď z úvodu bol vysoký, piskľavý vokál, ktorý začína celý príbeh kováča Jasmuza. V ďalšej časti piesne sa strieda klasický trollechovský vokál s už spomínaným vysokým piskotom. Nasledujúca pieseň Královský jezdec, začína gitarovými sekačkami zároveň s bicími, ktoré odštartujú ďalší kúsok príbehu. V strede piesne prichádza pomalá clean pasáž, v ktorej Jasmuz dostáva úlohu. Melódiu piesne vedie gitara so svojími vyhrávkami, ktoré mi občas prídu, ako keby som ich od Trollechu už počul. Dvojka v poradí teda nieje tak chytľavou skladbou, no viac pripomína staré počiny Trollechu. Tretia pieseň s názvom Podkovy, je tým na čo som čakal, rýchly začiatok, striedanie vokálov, melodické gitary a striedanie rýchleho a stredného tempa. Musím podotknúť, že text každej z piesni, je písaný voľným veršom bez refrénu, čo dodáva rýchlejší spád piesni. Frázovanie textu je zasadené výborne o tom niet pochýb.

Brnení, pieseň s číslom štyri je tipickou piesňou Trollechu, ani neurazí, ani neprakvapí, čo však v každej jednej piesni pocíti každý poslucháč, sú umiernené gitary oproti predošlým počinom tejto kapely. V tejto skladbe dostáva chudák Jasmuz ďalšiu úlohu na ukovanie zbroji pre princaZbroj takovou, co nikdo nespatřil“. Ako piata pieseň je inštrumentálna vsuvka Strom kolobehu, v akustickom prevedení, pôsobiaca uvoľňujúco, pri ktorej napäto očakávate ďalšiu časť príbehu. Do vězení, s týmto názvom pokračuje rozprávanie o Jasmuzovi, ktoré má výborný atmosferický začiatok, chytľavú melódiu a prekvapenie v použití čistého vokálu. Skladbu Do vězení by som označil ako najrozmanitejšiu, poprípade najlepšiu pieseň celého albumu. V tejto časti príbehu sa už dostávame k smutnejšej časti, kedy chamtivý princ požaduje od Jasmuza nemožné, na to sa však kováč prebúdza v tmavom vezení. V predposlednej piesni sa dočkáme rozprávkovej spravodlivosti kedy v piesni Osvobození, dostane príučku záporná postava príbehu, v tomto prípade ambiciózny a nenásytný princ. Pieseň sa nesmie v smutnom duchu, jednoduché riffy, ktoré samotné predznamenávajú koniec príbehu.

Jasmuz už spí, je tragickým ukončením príbehu kedy kováč umiera, posledná skladba je poznačená touto udalosťou a tak je i hudba komponovaná v tomto štýle. Určite sa však nezaprú klasické gitarové sóla a vyhrávky, bez ktorých by to asi nebol Trollech.
Jasmuz bol teda príjemným i keď nešťastne končiacim príbehom, mne sa však páčil. Na druhej strane, hudobná časť novinky bola striedavá, jedna časť piesne bola originálna, mala atmosféru a prinášala inováciu, v druhej časti som zas nachádzal staršie obohraté riffy. Jasmuz nieje album aby vám nakopal prdel, Jasmus je proste príbeh.

Hodnotenie: 60%

Napísal: Goryvlad

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára