pondelok 26. júla 2010

Slavigrom - Návrat Slovanskej Nenávisti (Demo 2007)


Chceli by ste slovenský Darkthrone v štýle starých albumov Transilvanian Hunger alebo A Blaze In The Northern Sky? V roku 2007 vydali slovenskí black metalisti z kapely Slavigrom svoje druhé demo v poradí s názvom Návrat Slovanskej Nenávisti. Podoba so starým Darkthronom určite nebude náhodná, preto si myslím, že skôr išlo o zámer chalanov z Čadce, kde je surový black metal ako doma.

Tématika dema je už načrtnutá v názve albumu, takže pôjde o bezbožnú nenávisť zabalenú v surovej porcii black metalu. Poviem to na rovinu, že Slavigrom sa s textami nehral, nieje tam čo vymýšľať, takže oslava smrti a samozrejme smrti kresťanov je na pravom mieste. Ako u každej domácej kapely sú plusom texty v rodnom jazyku, najmä ak sa jedná o slovanskú tématiku.

Ako prvá skladba nás na albume uvíta Sila Dávnych Predkov, ktorá začína black metalovou vyhrávkou, ktorá plynulo prejde to "paroháčov". Zvuk gitár ala klasický bzučiak ihneď napovie, že sa jedná o undergroundovú záležitosť, pretože so zvukom na tom najlepšie niesu ani bicie. Tým by som ale nechcel povedať, že bzučivé gitary sa mi nepáčia, naopak do tohto žánru sa dokonale hodia. Samotná hudba, ako som už spomenul, pripomína starý Darkthrone, takže riffy sú jednoduché a agresívne. Rovnako nezložito znejú aj bicie v štýle starých klepačiek, ktoré z času na čas vystrieda rýchly prechod do rovnako rýchleho tempa. Výnimkou albumu je tretia skladba s rovnomenným názvom Slavigrom, ktorá začína pomalou vybrnkávačkou za pomalého doprovodu bubeníka. V podstate sa celá pieseň nesie v pomalom tempe s drsným a ťahavým vokálom pripomínajúci výkriky z hlbín. Asi najlepšou skladbou, ktorú pozná každý kto o Slavigrome začul aspoň zmienku, je pieseň Symbol Zla, začínajúca ako pravé black metalové zlo. Hneď od začiatku vás zavalí Deadwindov nenávistný vokál a Carpathove gitarové "paroháče". Pri tejto skladbe si budú mnohí predstavovať pravú slovanskú nenávisť,  no keď na konci druhej minúty príde pomalá vyhrávka, vtedy na chvíľu všetka agresia pominie, no však len na chvíľu pokým sa znova nezačne pravý "Symbol Zla".

Záver albumu, už postráda, akúkoľvek zaujímavosť, alebo originalitu, čo je veľkým mínusom tohto dema, tak isto, ako aj celého Slavigromu. Inšpirácia starej školy je až príliš veľká, preto niektoré pasáže budú znieť ako keby ste ich už počuli. Pozitívom je však, že si pri počúvaní Slavigromu na tieto staré pecky zaspomínate. To čo Návratu Slovanskej Nenávisti chýba je dávka originality a čistejší zvuk. Na slovenskej scéne si však za toto dielo môžme ďakovať, pretože Slavigrom prináša do našich vôd pravé black metalové peklo.


Hodnotenie: 55%

Napísal: Goryvlad

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára